IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск има мнение дори за решението на банковата криза

Дори нашумелият в момента изкуствен интелект ChatGPT-4 би се справил по-добре от Пауъл като шеф на Фед, твърди милиардерът

11:07 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мъск има мнение по всички въпроси. Снимка:  EPA/ERIK S. LESSER
Мъск има мнение по всички въпроси. Снимка: EPA/ERIK S. LESSER

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е известен с това, че има мнение по много въпроси, които обича да споделя публично. Затова не е учудващо, че неотдавна той коментира в Twitter въпроса как може да се овладеят сегашните сътресения в банковата система на САЩ.

В момента банковата система на САЩ е в разгара на най-голямата си криза от 2008 г. През последните седмици под натиск са най-вече по-малките регионални банки в САЩ, но европейските кредитори също усетиха последиците от последните сътресения. Така например голямата швейцарска банка Credit Suisse трябваше да бъде спасена от своя конкурент UBS чрез спешно поглъщане.

В центъра на банковата криза в САЩ са дългосрочните облигации на общински и щатски емитенти, които всъщност са едни от най-сигурните инвестиции на финансовия пазар и предлагаха едни от най-добрите доходности в периода на ниски лихвени проценти и правителствени програми за стимулиране, припомня The Street. Поради това банки като Silicon Valley Bank (SVB) в миналото се бяха запасили с тези ценни книжа, но не се бяха предпазили от промяна в пазарните условия под формата на повишаване на лихвените проценти. Съответно и залогът се обърка: поради многократните и значителни увеличения на лихвените проценти от страна на Фед от март 2022 г. насам облигациите загубиха драстично стойността си - както и портфейлът от облигации на SVB. Това доведе до излизане на баланса извън контрол и в крайна сметка предизвика огромно изтегляне на клиентски средства поради опасения за ликвидността. В резултат на това банката беше затворена и поставена под щатски контрол.

Според The Street обаче инвеститорите са стигнали до заключението, че SVB не е единствената банка, която преследва тази стратегия, а много регионални банки може би са направили същия залог. Това е довело до масови тегления и в други финансови институции и до мащабна разпродажба на банкови акции. Сред засегнатите банки са First Republic Bank, Western Alliance Bancorporation и PacWest Bancorp. 

Засегнатата от скандали швейцарска банка Credit Suisse също усети последиците от масовото изтегляне на банкови депозити. Особено в САЩ обаче това може да доведе до ефекта на доминото със сериозни последици, тъй като според информационния портал регионалните банки са важни за отпускането на търговски и промишлени кредити, както и за финансирането на строителни проекти - накратко, те финансират икономиката. А заради нарастващото изтегляне на ликвидност от страна на клиентите съществуват опасения, че те може да не са в състояние да изпълняват тази задача още дълго време. Затова се търсят начини за прекратяване на банковата истерия. Главният изпълнителен директор на Tesla Мъск също изрази две предложения в тази връзка: да се намалят основните лихвени проценти и да се гарантират необезпечените депозити.

Мъск смята неограниченото гарантиране на банковите депозити за „абсолютно необходимо"

В САЩ банковите депозити са гарантирани от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) в размер до 250 хил. долара. Въпреки това, особено бизнес клиентите - и заможните предприемачи като Мъск - в много случаи вероятно имат по-високи депозити. Ето защо Мъск поиска в Twitter FDIC да отмени лимита от 250 хил. щатски долара и да гарантира всички депозити.

„FDIC трябва да премине към неограничено покритие, за да спре банковия отлив, а Министерството на финансите трябва да спре да издава смешни облигации с висока лихва, така че да няма смисъл да се държат пари в спестовна сметка в банка с ниски лихвени проценти. Точно сега", написа Мъск в Twitter. Коментирайки медиен материал, според който FDIC в момента проучва възможността за временно застраховане на депозити над сегашния лимит от 250 000 долара без одобрението на Конгреса на САЩ, той заяви: „Абсолютно необходимо, за да се спре банковата паника“.

Според The Street редица анализатори също смятат, че сегашното теглене на средства от страна на клиенти на американските регионални банки може да се обясни с ограничените държавни гаранции. Макар че регулаторните органи вече издадоха гаранции за всички депозити - дори над лимита от 250 хил. долара - във фалиралите банки SVB и Signature Bank, това не успокои ситуацията.

Хедж фонд мениджърът Бил Акман също призова в Twitter за „временна гаранция на депозитите", която да се прилага за всички депозити. Освен това той пледира за пауза в повишаването на лихвените проценти. Преди последното решение на Фед за лихвените проценти той написа: „Инфлацията продължава да буди безпокойство и Фед трябва да продължи да проявява решителност. Пауъл може да направи това, като направи пауза [в повишаването на лихвените проценти] и ясно посочи, че това е временна пауза, за да може да се оцени въздействието на последните събития. Той може да даде ясно да се разбере, че възнамерява да възобнови повишаването на лихвените проценти на следващото заседание, освен ако банковата криза остане нерешена и сама по себе си не забави икономиката в достатъчна степен". Мъск обаче очевидно не възприема това предложение като достатъчно добро. Той отговори на пазарния анализатор и призова за намаляване на лихвения процент „с поне 50 базисни пункта". 

Фед и Йелън пренебрегнаха предложенията на Мъск

В последното си решение за лихвените проценти обаче Федералният резерв на САЩ не последва нито предложението на Мъск, нито това на Акман, а повиши основните лихвени проценти с още 25 базисни пункта. Освен това паричните власти на САЩ сигнализираха, че през тази година няма да има намаляване на лихвените проценти. Въпреки това на последното заседание е била обмислена пауза на лихвените проценти. Според председателя на Фед Джером Пауъл обаче банковата система в САЩ е „стабилна и устойчива", което вероятно в крайна сметка е било причината за новото повишение на лихвите.

След този ход Мъск отново показа, че е леко обиден в Twitter. Той разкритикува решението като „глупаво" и заяви, че дори нашумелият в момента изкуствен интелект ChatGPT-4 би се справил по-добре от Пауъл като шеф на Фед.
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка:  EPA/ERIK S. LESSER Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка: EPA/ERIK S. LESSER
Защото според него една от основните причини за изтеглянето на банкови депозити е, че „хората прехвърлят пари от спестовни сметки с ниски лихвени проценти към сметки на паричния пазар с високи лихвени проценти (съкровищни бонове)" - развитие, което сега ще се засили още повече според Мъск.

При по-високи основни лихвени проценти обаче постепенно се повишават и лихвените проценти по спестовните депозити и не е изключено Фед да предизвика паника на пазара, ако намали рязко основния лихвен процент, както поиска Мъск. Защото това вероятно щеше да бъде възприето като знак, че централната банка на САЩ смята настоящата криза за много лоша.

Междувременно предложението на Мъск относно неограниченото гарантиране на депозитите също получи отказ. Малко след като Фед повиши основния лихвен процент, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че не става въпрос за „всеобхватна" гаранция на депозитите с цел стабилизиране на банковата система на САЩ. Само времето обаче ще покаже дали това решение е правилно, или ще бъде преразгледано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още