IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се икономики се изправят пред риск от дългова криза

През 2024 г. трябва да бъдат направени плащания за около 30 млрд. долара от уязвими страни

08:30 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимки: Paul Hanna/Bloomberg
Снимки: Paul Hanna/Bloomberg

Комбинацията от повишаващите се лихвени проценти и слабия глобален растеж може да тласне много нововъзникващи икономики, които са изправени пред нарастващи нужди от рефинансиране, в дългови затруднения през следващата година.

По-слабите икономики се справиха с последствията от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна с финансова помощ от многостранни и двустранни кредитори, пише Ройтерс.

През 2024 г. предстоят плащания по международни облигации на нововъзникващи икономики с високи лихви за около 30 млрд. долара. За сравнение, до края на тази година предстоят плащания за 8,4 млрд. долара. Това усложнява ситуацията за по-уязвимите страни, които не могат да рефинансират дълга си.

„По-продължителен период без достъп до пазара би породил по-голямо безпокойство за страните с нисък кредитен рейтинг от групата на нововъзникващите пазари“, коментира Джеймс Уилсън, суверенен стратег развиващи се пазари за ING.

Как да се смекчи заплахата от тежко дългово затруднение за по-уязвимите нововъзникващи икономики ще бъде ключова тема във Вашингтон, където политиците и мениджърите на активи се срещат за пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) тази седмица.

Не всички нововъзникващи икономики имат проблеми с достъпа до международните пазари. Емитирането на държавни облигации достигна рекордно високо ниво досега тази година, макар че основният дял от продажбите на държавен дълг се формира от облигации с висок рейтинг.

Междувременно страни като Тунис, Кения и Пакистан „ще трябва да намерят алтернативни източници на финансиране, ако пазарът не се отвори отново за тях“, казва Тайс Лоу, портфолио мениджър за дълговата стратегия в твърда валута на развиващите се пазари в Ninety One, базирана в Лондон компания.

Инвеститорите са загрижени за рисковете пред рефинансирането на облигациите на Кения на стойност 2 млрд. долара с падеж през юни 2024 г., коментира Мервей Пая, суверенен кредитен стратег за района на Европа, Близкия изток и Африка в BofA.

„Пазарът очаква да бъдат предоставени повече решения, без значение дали от тръста на МВФ за устойчивост, или външно емитиране, или синдикиран заем от 1 млрд. долара“, казва Пая.

Тръстът за устойчивост на МВФ, който беше одобрен преди година, е инструмент за отпускане на заеми за подготовка за климатични събития и пандемии за страни с ниски доходи и някои държави със среден доход.

Риск от дългова криза в Тунис се задава още по-рано: облигации за 500 млн. евро падежират през октомври т.г., а други 850 млн. евро трябва да бъдат изплатени през февруари. Рейтинговата агенция Fitch вижда неизпълнението на задълженията като "реална възможност" за страната с рейтинг CCC.

Тунис постигна през октомври споразумение на ниво персонал за спасителен план на стойност 1,9 млрд. долара с МВФ. Президентът на страната Каис Сайед обаче наскоро категорично отхвърли условията на програмата, по която няма никакъв напредък.

Етиопия, която в момента преговаря за програма за финансиране с МВФ, има емисия еврооблигации на стойност 1 млрд. долара, които падежират през 2024 г. Инвеститорите вече предлагат удължаване на падежа.

Шри Ланка, Замбия и Гана изпаднаха в неизпълнение на задграничния си дълг и работят по преструктурирането му с кредиторите, макар и бавно.

Бахрейн има ограничени резерви и големи нужди от рефинансиране, но "силната подкрепа от партньори като Саудитска Арабия смекчава част от този риск", според доклад на ING.

„В Тунис и Пакистан финализирането на програмата на МВФ ще бъде важна стъпка за избягване на фалит, тъй като това би отключило двустранно и многостранно финансиране“, коментира Лоу. Нуждите на Пакистан от рефинансиране за 2024 г. възлизат на 12% от международните резерви на страната.

Стойността на индекса на облигациите на развиващите се пазари (EMBI) на JPMorgan за дълг с висока доходност е с 900 базисни пункта над американските държавни ценни книжа. От началото на миналата година разликата се поддържа над 800 пункта.

„Динамиката при спредовете по време на пандемията беше сериозна, но в един момент се успокои. Конфликтът с Русия и след това цикълът на затягане на паричната политика на Фед доведоха до по-високи спредове за много по-дълъг период“, коментира Грегъри Смит, мениджър на фондове за нововъзникващи пазари в базираната в Лондон M&G Investment.

По-слабият щатски долар би трябвало да помогне на страните да се възползват от международните пазари в средносрочен план. Последните данни обаче подхранват тревогите, че рестриктивните политики на централната банка могат да тласнат световната икономика към рецесия. Развиващите се икономики ще пострадат най-силно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още