IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затъналите в дългове местни власти в Китай поставят предизвикателство пред растежа

Ключовият въпрос пред Пекин е да спре бързия растеж на задлъжнялостта и да се избегнат фалити

18:11 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Стремежът на Китай да съживи икономиката, като увеличи разходите за инфраструктура и същевременно се предпази от финансови рискове, се сблъсква с насрещните ветрове на огромните дългове на местните власти – над 9 трлн. долара, които продължават да се увеличават.

Някои местни правителства настояват банките да удължат падежите и да намалят лихвите, пише Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Облигации на местните власти за 5,5 трлн. юана (790 млрд. долара) падежират тази година – най-голямата стойност на падежиращите облигации на местни власти от 2021 г., според данни на Fitch.

Резкият спад в приходите от продажби на земя за строителство и по-малкото възможности за набиране на свежи средства подхранват опасенията относно способността на местните администрации да посрещат дългови задължения и въздействието на това върху по-широкия банков сектор и пазарите.

Способността на фискално обтегнатите местни правителства да осъществят тези разходи ще е ключов тест за скромната цел за икономически растеж на Китай от около 5% тази година, тъй като местните администрации имат ключова роля във финансирането на инфраструктурни проекти - един от най-големите двигатели на растежа за втората по големина икономика в света.

Досега не е имало публични съобщения за неизпълнения на дългове на местни администрации, но на някои от тях са отпуснати заеми, за да покриват падежиращи облигации.

„Това е черната дупка на китайската финансова система“, коментира Андрю Колиър, управляващ директор на Orient Capital Research. „Те имат малка или никаква печалба и не могат да изплатят дълговете си. Очаквам много от тях да бъдат тихо рекапитализирани от банките, което ще изложи някои банки и облигационери на риск от неизпълнение“, допълва той.

Общият дълг на местните администрации в Китай е набъбнал до рекордните 66 трлн. юана (9,5 млрд. долара), което се равнява на половината от икономиката на страната за миналата година, посочва се в доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

Притесненията за влошаващия се кредитен профил на китайските местни администрации идват, когато правителството се опитва да извади икономиката от хватката на кризата с имотния дълг. Редица строителни предприемачи изпаднаха в неизпълнение на задълженията си и приходите от продажба на земя спаднаха рязко. Това принуди Пекин да въведе поддържащи мерки.

„Местните администрации са подложени на значителен натиск за изплащане на дълга тази година, тъй като доходите им често са свързани с продажба на недвижими имоти и земя“, казва Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS.

Китайският премиер Ли Къцян посочи „предотвратяването и обезвреждането на рисковете от дълга на местните правителства“ като една от основните задачи на правителството през годината.

Китайски банки с експозиции към дългове на местни администрации получават искания за удължаване на краткосрочните падежи с до 6 месеца и намаляване на лихвите, казват три отделни източника на Ройтерс.

През последните години китайските банки и други финансови институции бяха предпазливи по отношение на новите заеми за общини. В последните месеци някои държавни банки, мениджъри на активи и застрахователи ревизираха портфейлите си, за да оценят кредитополучателите с по-слаба кредитоспособност. Някои такива проблемни дългове са били продадени, посочват източниците на агенцията.

Изправени пред по-строги кредитни критерии у дома, местни администрации се насочиха към офшорни пазари и набраха рекордните 39,5 млрд. долара чрез облигации през миналата година, според данни на рейтинговата агенция S&P. Офшорни клонове на китайски финансови институции са били основните купувачи на облигациите, според източници от индустрията.

От края на 2022 г. обаче властите засилиха контрола върху емитирането на облигации в долари от местните власти. Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) е отхвърлила искания за емитиране на дълг в долари от звена с по-нисък кредитен рейтинг като част от усилията да намали рисковете във финансовия сектор.

От комисията и Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия не са отговорили веднага на исканията за коментар от Ройтерс.

По-затрудненият достъп на местните администрации в Китай до капиталовите пазари може да увеличи риска за рефинансирането на дълговете и да задълбочи ликвидната криза за сектора, предупреждават от Fitch Ratings в доклад от миналия месец. Общините в по-слабо развитите региони са изложени на по-голям риск.

Влошаващите се перспективи накараха някои сенчести кредитори на сектора да се разтревожат за позициите си. Редица проекти на общини могат да пропаднат, а това ще има сериозни последствия за притежателите на облигации, особено офшорните.

Някои анализатори смятат, че китайските власти биха избегнали големи мащаби на неизпълнение на задължения от страна на местни администрации, тъй като това би направило достъпа до пазара на дългови инструменти по-труден както за публичните, така и за частните емитенти в ключов момент за икономиката на Китай.

Дългът на местните администрации като БВП все още е управляем на този етап. Ключовият въпрос е да се спре бързия му растеж и да се избегнат фалити, които биха предизвикали паника на пазара, коментират от Pinpoint Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още