IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на имотния пазар срина печалбата на Blackstone

Разпределимата печалба, която представлява парите за дивиденти към акционерите, е спаднала до 1,25 млрд. долара през първото тримесечие

16:22 | 20.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият мениджър на активи като частен капитал и недвижими имоти Blackstone обяви в четвъртък, че разпределимата му печалба за първото тримесечие се е сринала с 36% на годишна база, тъй като заради слабия имотен пазар не е успял да продаде някои от притежанията си, съобщава Ройтерс.

Blackstone се бори с изкупуване на водещия му имотен фонд за доходи от недвижими имоти (BREIT), карайки компанията да упражни правото си да блокира тегления на инвеститори до 5% от тримесечната нетна стойност на активите на фонда всеки месец от ноември.

Забавянето при бизнес имотите – предизвикано от по-високите лихви, опасенията за икономическо забавяне и бизнесите, консолидиращи офис пространството след пандемията от Covid-19 – също пречи на Blackstone да продава активите си на високи цени в много от своите фондове за недвижими имоти.

Разпределимата печалба, която представлява парите за дивиденти към акционерите, е спаднала до 1,25 млрд. долара през първото тримесечие от 1,94 млрд. долара година по-рано, казва Blackstone. Това значи печалба от 97 цента на акция, което е малко над средната оценка на анализаторите за 96 цента на акция, посочва доставчикът на финансови данни Refinitiv.

Свързаната с такси печалба на Blackstone е спаднала с 9% до 1,04 млрд. долара, тъй като по-малкото продажби на активи са довели до по-ниски такси за постигнати резултати.

Стойността на опортюнистичния и имотния фонд е намаляла съответно с 0,4% и 1,6% през първото тримесечие. Стойността на корпоративния частен капиталов фонд и на частния кредитен фонд обаче се е увеличила съответно с 2,8% и 3,4%.

Blackstone приключва първото тримесечие с общи активи под управление за 991,3 млрд. долара, което е с 8% повече на годишна база. Компанията си беше поставила за цел да достигне активи за 1 трлн. долара до края на 2022 г. - амбиция, която изтегли напред спрямо 2026 г.

Съгласно общоприетите счетоводни принципи нетната печалба на Blackstone е едва 211 млн. долара, което е сериозно понижение спрямо сумата от 2,5 млрд. долара през предходната година, поради спада в продажбите на активи, както в стойността на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Позитивните ,в кавички обаче новини за имотните пазари не спират ,как ли се чувстват хилядите българи които се излъгаха да купят от страх ,жилища на двойно завишени цени и да теглят кредити за тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още