fallback

Мъдростта на пазара превъзхожда всеки изкуствен интелект

Колективната преценка на инвеститорите предоставя най-точното ценообразуване за акциите и облигациите

22:43 | 23.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Може ли изкуственият интелект (AI) да помогне при подбора на акции и могат ли инвеститорите да то използват, за да определят справедливата цена на акция или облигация, пита Дейвид Буут в коментар за Financial Times. Авторът e основател и председател на Dimensional Fund Advisors. На него е кръстено училището по бизнес към Чикагския университет.

"Обзалагам се, че много хора в момента биха казали „да“, като се имат предвид последните постижения, които позволяват обработката на все по-големи количества информация", пише той и допълва, че неговият "изкуствен интелект" е пазарът и е най-добър от всички останали. 

Например, изберете акция и проверете цената, съветва Буут. Основният въпрос е защо е точно такава. А отговорът на икономистът е , че защото равен брой купувачи и продавачи смятат, че получават добра сделка, когато я продават или купуват точно в този момент. Те правят тези преценки, като използват всяка информация, която им е достъпна, както публична, така и частна. Пазарът е най-голямата машина за обработка на информация в света, която създава цена за всяка публично търгувана акция и облигация, допълва той.

Тези цени са определени в среда, в която никой не знае какво ще се случи. Така че в този смисъл това е гигантски модел, който е най-доброто и постоянно развиващо се предположение на човечеството за това как ще се представят акциите или облигациите на всяка компания.

"Въпреки всички обещания на AI, предпочитам да приема пазарни цени, а не цени от алгоритми", коментира Дейвид Буут. За него големите езикови модели, видовете AI, които захранват инструменти като ChatGPT, са предназначени да разбират и генерират текст, който изглежда сякаш е създаден от хора, а не да предвиждат бъдещи резултати.

Те могат да генерират потенциални сценарии въз основа на заучени модели, но се затрудняват да отчитат неизвестни фактори или промени в реалния свят, които идват извън техните данни за обучение, обяснява още Буут. По този начин те са наистина „изкуствени“, докато пазарите са съставени от реален, човешки интелект и милионите преценки, които участниците на пазара правят, допълва експертът.

Разбира се, AI и алгоритмичната търговия могат да помогнат за извършването на сделки. Но няма причина да мислим, че изкуственият интелект в скоро време може да повлияе фундаментално на начина, по който хората мислят за цените на акциите, категоричен е той.

Пазарът е невероятно сложен. Дотолкова, че никой не знае точно колко определена част от информацията влияе върху цената, защото има толкова много други едновременни компоненти. Но пазарът гарантира, че цената е най-точното текущо представяне на стойността на акция или облигация. Безплатно е и достъпно за всички. Колко страхотно е това?

Има много доказателства в подкрепа на тази теза - всъщност това е 50-годишна теория, която става все по-доказана с всяка изминала година. "Потърсете в Google „хипотеза за ефективния пазар“. Още по-добре, ако помолите ChatGPT да я обясни", коментира още Дейвид Буут.

Експертът отбелязва още, че инвеститорите може и да имат добро пазарно представяне без да се притесняват за всички теории. Въз основа на данни от почти един век, фондовият пазар е възвръщал около 10 процента годишно, което е със 7 процента над инфлацията. Това е вярно преди и след компютрите, преди и след интернет и дори преди и след Втората световна война. За него е логично, че това ще продължи да бъде така и след AI, защото той е „съвкупен интелект“, който включва изкуствен такъв и го подобрява.

Дейвид Буут коментира, че приветства иновацията, която този момент може да представлява изкуственият интелект. "Както съм бил свидетел постоянно през последните 50 години от моята кариера, много играчи ще се опитат да се възползват от най-новия напредък в технологиите, за да подобрят своите компании, а също и да изградят нови. Купувайки пазара, можете да имате част от всички публично търгувани компании", посочва той.

И заключава: "Ако все още не съм ви убедил, попитах ChatGPT: „По-безопасно ли е да се доверим на механизма на пазарните цени, отколкото да разчитаме на AI модел, за да открием неправилно ценообразуване при акциите и облигациите?

Ето какъв отговор получих: „Като цяло е по-безопасно да се доверите на механизма на пазарните цени, отколкото да разчитате на AI модел, за да откриете грешни цени на акции и облигации. Механизмът на пазарните цени се основава на колективните действия на всички участници на пазара и включва цялата налична информация в цените на активите. В резултат на това е трудно за всеки отделен инвеститор или AI модел постоянно да побеждава пазара чрез идентифициране на грешни цени.“

Така че, ако не вярвате на мен, повярвайте на AI, който ви казва да не го предпочитате пред пазара, пише Дейвид Буут за FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 23.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още