IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Придобиванията на "Бианор" ще позволят използването на ИИ в отбранителния сектор

Виждаме възможност за консолидиране на средноголемите компании в България, каза Костадин Йорданов, изпълнителен директор на компанията

14:29 | 29.05.23 г.

Целта на „Бианор Холдинг“ е да финализира сделките за компаниите "Айтидо Технолоджис” ООД (ITIDO) и “Дейтабрийд” ЕООД (Databreathe) с възможност за още едно или две придобивания до края на 2023 г. След това ще има период на интеграция и планиране на следващи стъпки, като е възможно в средносрочен план да се излезе на чуждестрани борси. Това коментира изпълнителния директор и зам.-председател на съвета на директорите на „Бианор Холдинг“ АД Костадин Йорданов, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Бианор Холдинг" търси увеличение на капитала на Българска фондова борса с 9,3 млн. лв. за финализиране на придобиването на компаниите ITIDO и Databreathe в изпълнение на стратегията за допълване на органичния растеж на бизнеса чрез консолидация на други български софтуерни компании. Двете компании допълват технологичното ноу-хау на „Бианор Холдинг“, като позволяват участието в по-големи проекти в сферата на отбраната, в която специализира "Бианор Сървисиз", и използването на инструменти за изкуствен интелект.

"Виждаме възможност за консолидиране на средноголемите компании в България. Виждаме силни компании с добри финасови резултати и мениджмънт, който е узрял за идеята, че ако работим заедно, можем да постигнем повече. При една такава стратегия ликвидността на нашата акция започва да има значение", каза събеседникът.

Той допълни, че вече има заявен интерес от български инвеститори за по-голямата част от средствата, които "Бианор холдин" ще търси на БФБ, което дава увереност, че увеличаването на капитал ще премине успешно.

ITIDO е специализирана в предоставянето на услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти. Специализацията на Databreathe е в сферата на машинното обучение и изкуствения интелект, като предоставят алгоритми за търсене и препоръки на продукти на американски ритейл компании.

"Бианор Сървисиз" работи активно в сферата на отбранителната индустрия и регулярно виждаме запитвания за такъв тип ноу-хау, какъвто нямаме в момента, така че съвсем целенасочено търсихме компания в сферата на AI", каза гостът.

В момента "Бианор Сървисиз" работи по различни проекти по четири програми на Европейския фонд за отбрана в консорциум с най-големите компании в Европа и вече има над седем години опит в сферата.

В "Бианор" много целенасочено се следи какви нови AI инструменти се появяват, които могат "буквално два пъти да увеличат производителноста на един програмист - който не ги ползва, ще изостане", каза Йорданов.

"Дойде моментът за революция в сферата. Виждаме доста консистентен прогрес през последните десет години в AI, но това което се случи през последните 12-18 месеца, включително че публиката осъзна докъде е стигналa тази технология, със сигурност сме свидетели на революция, която ще афектира много бизнеси", отбеляза той.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още