IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Йорданов: Работим по преместването на акциите на „Бианор Холдинг“ на основен пазар на БФБ

Дружеството може да осъществи още едно или две придобивания до края на годината

08:17 | 26.05.23 г.
Изпълнителният директор на "Бианор Холдинг" Костадин Йорданов. Снимка: Бианор Холдинг АД
Изпълнителният директор на "Бианор Холдинг" Костадин Йорданов. Снимка: Бианор Холдинг АД

„Бианор Холдинг“ АД е основана през 1998 г. и е първата софтуерна компания, листната на БФБ-София. През 2021 г. дружеството продаде компанията, в която отдели собствения си продукт – софтуерна платформа за стрийминг на видео съдържание. В момента „Бианор Холдинг“ изпълнява стратегия по засилване на пазарното си присъствие чрез придобивания, като обяви и първите си сделки. В тази връзка компанията стартира процедура по увеличение на капитала.

Как ръководството на групата планира да увеличи ликвидността на акциите и да разнообрази акционерната база, планират ли се още придобивания и какви са прогнозите за финансовите резултати – разговаряме с изпълнителния директор и зам.-председател на съвета на директорите Костадин Йорданов.

Кога се очаква да приключи интегрирането на двете придобити компании и кога това ще се отрази в консолидираните отчети на групата?

Вече подписахме дефинитивни документи за придобиването на двете компании и сме в много активен процес на интеграция. Тя обхваща както вътрешните процеси, така и продажбите. Всичко трябва да се види в отчетите за второто тримесечие, ако приключим увеличението на капитала и финализираме двете сделки в планираните срокове.

Преговаряте ли с други компании в момента и ако да, кога може да се очаква да обявите следващи придобивания?

Водим още разговори и виждаме интересни компании в България с оборот между 2 млн. и 10 млн. лева, добри финансови резултати, солиден мениджмънт. Очакванията ни са до края на годината да направим още една или две сделки.

Кога ще разкриете информация за стойността на осъществените сделки?

В момента не сме обявили детайлите по сделките, тъй като по тях има условия, които все още не са изпълнени. В момента, в който всички реквизити за финализиране на сделките са изпълнени, ще споделим информацията.

Какъв е фокусът върху придобиванията – местни и/или чуждестранни компании?

За момента, като първа стъпка от стратегията ни, гледаме компании в България, защото познаваме пазара, мениджмънта. Това е по-лесна първа стъпка. В средносрочен план, след сделките тази година, смятаме в един период от няколко месеца да се фокусираме върху финализирането на интеграцията и доизграждането на общата бизнес инфраструктура, която да подпомага синергиите между компаниите. След това – интересен ни е целият регион на Централна и Източна Европа.

Кои са сегментите от пазара, към които се насочвате приоритетно?

Насочваме се към компании в същия сегмент – предоставяне на специализирани софтуерни услуги. Под „специализирани“ имам предвид, че търсим компании с фокус върху определен сегмент. Като пример – компанията Databreathe се фокусира върху анализа на данни и изкуствен интелект, „Бианор Сървисиз“ – върху видео стрийминг и проекти в отбранителната индустрия. Вярвам в специфичния фокус на компаниите, а общият знаменател между тях е това, че са компании за софтуерни услуги.

Има ли друго направление, освен придобиванията, в което ще насочите средствата от увеличението на капитала?

Основно ще се насочат към придобивания. Компанията расте добре, с добри органични темпове. С тези придобивания искаме да подсилим органичния ръст и с неорганичен.

Как оценявате акциите на „Трилър“, които получихте като част от сделката за „Флипс Медиа“, и предвид състоянието на IPO пазара кога очаквате да можете да се възползвате от тях?

„Трилър“ в момента активно работи по това да направи директно листване на фондовата борса в Ню Йорк. Тече процедурата и очакваме тази година компанията да се листне.

Това как ще се възползваме от пакета акции ще преценяваме в движение. Всичко зависи от пазарите, цената и ситуацията.

Как смятате да подобрите ликвидността на акциите и да разнообразите инвеститорите?

Един от аспектите на стратегията ни за растеж е това да станем по-разпознаваеми като бранд за инвеститорите и да осигурим по-голяма ликвидност за нашите акционери. За придобиванията, които осъществяваме, плащаме и с акции, така че и към тези нови акционери имаме същия ангажимент – да увеличим ликвидността.

Конкретно, на първо място започнахме редовна и открита комуникация с инвеститорите. Започнахме преди две-три тримесечия да правим срещи с инвеститорите за финансовите резултати - една добра практика, която в България не се прави от чак толкова много компании.

Започнахме да правим индивидуални срещи с фондовете, така че да ни познават като компания и стратегия и да преценят дали в един момент няма да представляваме интерес за тях.

По-късно тази година – вероятно септември-октомври, планираме да направим ден на инвеститора, така че всеки да може да дойде при нас и да се срещне с мениджмънта и с по-широк кръг служители.

Работим активно по отношение на това компанията да се премести на основен пазар на Българската фондова борса (БФБ). Преговаряме с маркет мейкъри, за да изберем маркет мейкър, който да ни помогне за процеса.

Имаме намерение постепенно да увеличим фрий флоута, за да спазваме добрите западни практики. Част от плащанията по придобивания са в акции, като сме заложили периоди на задържане, така че да не се увеличи рязко предлагането. Така разнообразяваме акционерната база и се надяваме да привлечем и нови инвеститори с увеличението на капитала.

Не на последно място, целта ни е да продължаваме да показваме добри резултати консистентно. Това ще съдейства за подобряването на ликвидността. Искаме всичко да се случва органично и по смислен начин.

На базата на резултатите на компанията досега каква е прогнозата за годината?

За годината очакваме поне да удвоим приходите на групата и сериозно увеличение на печалбата. Отчасти това е следствие от продължаващия органичен растеж на основния ни бизнес – „Бианор Сървисиз“, а отчасти – и от консолидирането на двете нови компании. Ако се движим така, би трябвало през второто тримесечие да излезем с консолидирани резултати на цялата група.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още