fallback

Петролът поевтинява с връщането на фокус на опасенията за търсенето 

По-голямото от очакваното нарастване на запасите от горива в САЩ, отчетено в сряда, породи опасения за търсенето от страна на най-големия потребител 

08:20 | 08.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижиха в четвъртък, тъй като опасенията за търсенето, свързани със забавянето на световната икономика, засенчиха очакваното намаляване на предлагането с обещаните от Саудитска Арабия съкращения на добива.

Фючърсите върху суровия петрол тип „Брент" спаднаха с 21 цента, или 0,3%, до 76,74 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate поевтиняха с 21 цента, или 0,3%, до 72,32 долара за барел*, предава Ройтерс. 

В сряда и двата бенчмарка поскъпнаха с около 1%, подкрепени от плановете на Саудитска Арабия за сериозно съкращаване на добива, въпреки че ръстът на цените остава ограничен от нарастващите запаси от горива в САЩ и слабите данни за китайския износ.

„Цените на петрола се опитват да се възстановят напоследък, но това е борба", каза Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

„Затегнатото предлагане, но по-слабите перспективи за търсенето могат да продължат да задържат цените на петрола в рамките на широкия им диапазон от началото на годината, като непосредствената съпротива е на нивото от 80 долара за суровия петрол тип Брент", добави Йеап.

По-голямото от очакваното нарастване на запасите от горива в САЩ, отчетено в сряда, породи опасения за търсенето от страна на най-големия потребител на петрол в света, особено след като се очакваше пътуванията да са се увеличили по време на почивните дни по случай Деня на паметта.

Запасите от бензин са се увеличили с 2,7 млн. барела през седмицата, съобщиха от EIA в сряда, което е повече от очакванията на анализаторите за увеличение с 880 000 барела.

Запасите от дестилати се повишиха с близо 5,1 млн. барела през седмицата, което надхвърли прогнозите на анализаторите за увеличение с 1,3 млн. барела.

„Обмисляхме значително понижаване на нашата прогноза за цените на петрола при липса на действия от страна на ОПЕК+ миналата неделя, но дори намаление с 1 млн. барела на ден изглежда няма да подкрепи устойчиво повишение на цените", заявиха анализаторите на Citi в четвъртък.

„Както в прогнозите на ОПЕК, така и в тези на МАЕ се долавяше атмосфера на пожелателно мислене за ускоряване на растежа на търсенето до края на годината", добавиха анализаторите.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ неочаквано спаднаха с 451 000 барела през седмицата. 

*към 8:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 14.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още