IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с връщането на фокус на опасенията за търсенето 

По-голямото от очакваното нарастване на запасите от горива в САЩ, отчетено в сряда, породи опасения за търсенето от страна на най-големия потребител 

08:20 | 08.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се понижиха в четвъртък, тъй като опасенията за търсенето, свързани със забавянето на световната икономика, засенчиха очакваното намаляване на предлагането с обещаните от Саудитска Арабия съкращения на добива.

Фючърсите върху суровия петрол тип „Брент" спаднаха с 21 цента, или 0,3%, до 76,74 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate поевтиняха с 21 цента, или 0,3%, до 72,32 долара за барел*, предава Ройтерс. 

В сряда и двата бенчмарка поскъпнаха с около 1%, подкрепени от плановете на Саудитска Арабия за сериозно съкращаване на добива, въпреки че ръстът на цените остава ограничен от нарастващите запаси от горива в САЩ и слабите данни за китайския износ.

Както в прогнозите на ОПЕК, така и в тези на МАЕ се долавяше атмосфера на пожелателно мислене за ускоряване на растежа на търсенето до края на годината.
анализатори на Citi

„Цените на петрола се опитват да се възстановят напоследък, но това е борба", каза Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

„Затегнатото предлагане, но по-слабите перспективи за търсенето могат да продължат да задържат цените на петрола в рамките на широкия им диапазон от началото на годината, като непосредствената съпротива е на нивото от 80 долара за суровия петрол тип Брент", добави Йеап.

По-голямото от очакваното нарастване на запасите от горива в САЩ, отчетено в сряда, породи опасения за търсенето от страна на най-големия потребител на петрол в света, особено след като се очакваше пътуванията да са се увеличили по време на почивните дни по случай Деня на паметта.

Запасите от бензин са се увеличили с 2,7 млн. барела през седмицата, съобщиха от EIA в сряда, което е повече от очакванията на анализаторите за увеличение с 880 000 барела.

Запасите от дестилати се повишиха с близо 5,1 млн. барела през седмицата, което надхвърли прогнозите на анализаторите за увеличение с 1,3 млн. барела.

„Обмисляхме значително понижаване на нашата прогноза за цените на петрола при липса на действия от страна на ОПЕК+ миналата неделя, но дори намаление с 1 млн. барела на ден изглежда няма да подкрепи устойчиво повишение на цените", заявиха анализаторите на Citi в четвъртък.

„Както в прогнозите на ОПЕК, така и в тези на МАЕ се долавяше атмосфера на пожелателно мислене за ускоряване на растежа на търсенето до края на годината", добавиха анализаторите.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ неочаквано спаднаха с 451 000 барела през седмицата. 

*към 8:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 10 месеца
Саудитска Арабия се кани да започне продажбата на нефт срещу други валути, различни от долара. Говори се, че това може да бъде валутата на БРИКС. Кво прайм тогава с "нефтените долари"? Нали доларът стана Долар именно чрез Саудитска Арабия навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още