IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с 1 долар, след като Рияд реши да намали добива си от юли*

Доброволното свиване, обещано от Саудитска Арабия в неделя, е допълнение на по-широка сделка на ОПЕК+

09:35 | 05.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават с цял долар в понеделник, след като Саудитска Арабия се ангажира да намали производството с още 1 млн. барела на ден от юли, противопоставяйки се на макроикономическите ветрове, които потиснаха пазарите, съобщава Ройтерс.

Цената на фючърсите върху сорта Брент се повишава с 90 цента, или 1,25%, до 72,64 долара за барел, след като по-рано отчете ръст от 1,07 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 88 цента, или 1,16%, до 77,01 долара за барел, след като по-рано цената се вдигна с 1,08 долара.

Договорите продължиха ръстовете си от над 2% от петък, след като саудитското енергийно министерство заяви, че добивът на кралството ще се свие до 9 млн. барела на ден през юли от 10 млн. барела на ден през май. Намалението е най-голямото за Саудитска Арабия от години.

Доброволното свиване, обещано от Рияд в неделя, е допълнение на по-широка сделка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им, включително Русия, предлагането да се ограничи през 2024 г., докато групата се опитва да вдигне намаляващите цени.

Организацията, известна като ОПЕК+, добива около 40% от световния петрол и в момента е наложила ограничения от 3,66 млн. барела на ден, равняващи се на 3,6% от световното търсене.

„Саудитска Арабия остава по-настоятелна от останалите страни членки по отношение на гарантирането на цените на петрола над 80 долара за барел, което е жизнено важно за балансирането на фискалния ѝ бюджет за годината“, казва Сувро Саркар, лидер на енергийния екип в DBS Bank.

„Саудитска Арабия вероятно ще продължи да прави каквото е нужно, за да поддържа цените на петрола високи... и да предприема изчислени превантивни стъпки, за да гарантира, че макроопасенията, които потенциално засягат търсенето, са отхвърлени“, посочи той.

Според консултантската компания Rystad Energy допълнителното съкращение от Саудитска Арабия вероятно ще задълбочи дефицита на пазара до над 3 млн. барела на ден през юли, което може да вдигне цените през следващите седмици.

Анализаторите на Goldman Sachs коментират, че срещата е била „умерено бича“ за петролните пазари и може да повиши цените на сорта Брент за декември 2023 г. с 106 долара за барел в зависимост от това колко дълго Саудитска Арабия ще поддържа производство на ниво от 9 млн. барела на ден през следващите шест месеца.

Много от намаленията на ОПЕК+ обаче няма да имат реално въздействие, тъй като по-ниските цели за Русия, Нигерия и Ангола ги привеждат в съответствие с реалните им производствени нива.

„Това е най-вече съкращаване на хартия, тъй като просто изравнява реалностите на продължаващите по-ниски нива на производство в сравнение със съществуващите цели в някои страни от ОПЕК“, казва Саркар от DBS Bank.

За разлика от тях, Обединените арабски емирства (ОАЕ) получиха разрешение да повишат целите за добив с 200 хил. барела на ден до 3,22 млн. барела на ден, за да „успокоят опасенията“ за евентуално напускане на ОПЕК, коментира Саркар.

Междувременно в Съединените щати броят на нефтените платформи е намалял с 15 до 555 миналата седмица, най-ниското ниво от април 2022 г., заяви Baker Hughes в седмичния си доклад в петък.

Сондирането в САЩ се забавя от декември насам заради по-ниските цени, по-високите разходи и пренасочване на разходите от компаниите към изплащане на акционерите.

* Данните са актуални към 8:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
alex8712
преди 10 месеца
Инвестор, разменили сте цените на Брент и WTI - Брент обичайно е по-скъп от американския...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още