IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде върви фондовият пазар след силното първо полугодие в пет графики

Американският технологичен борсов индекс Nasdaq 100 е напът да запише най-доброто си първо полугодие в историята

07:30 | 26.06.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първата половина на 2023 г. върви към своя край. Тя се оказа главозамайваща за американските акции, като технологичният борсов индекс Nasdaq 100 е напът да запише най-доброто си първо полугодие в историята, а на Wall Street нарастват опасенията, че Федералният резерв може да спъне борсовия подем, пише Bloomberg.

Оптимизмът, че централната банка на САЩ скоро ще приключи със затягането на паричната си политика, превърна технологичния индекс от "слабака" на 2022 г. в шампион за първата половина на 2023 г., през която отбеляза повишение от 36%, заличавайки миналогодишния спад от 33%.

Възстановяването на индекса стана факт въпреки банковите фалити в САЩ, страховете от рецесия и най-високите разходи по заемите от 2007 г. насам. Въпреки тези рискове инвеститорите продължиха да залагат на акциите на фона на признаците, че американската икономика остава устойчива и перспективите за корпоративните печалби изглежда се подобряват.

Nasdaq 100 е напът да запише най-доброто си първо полугодие в историята. Графика: Bloomberg Nasdaq 100 е напът да запише най-доброто си първо полугодие в историята. Графика: Bloomberg

В исторически план силното първо полугодие на фондовия пазар е добра поличба за останалата част от годината. Но стратези на Wall Street предупреждават, че поскъпването на технологичните акции изглежда преувеличено и се определя от шепа гиганти в сектора като Apple Inc., Microsoft Corp. и Nvidia Corp.

Покачването на цените на акциите вече започва да губи инерция, като миналата седмица широкият борсов индекс S&P 500 отбеляза най-лошото си представяне от март насам.

Въпреки това глобалните финансови мениджъри се надяват 2023 г. да завърши с ръст на индексите, след като бурната 2022 г. донесе най-големите годишни понижения на Nasdaq 100 и S&P 500 от 2008 г.

S&P 500 нарасна с 13% от началото на годината, което му помогна да компенсира целия си спад, записан откакто Фед започна своя цикъл от повишения на лихвените проценти през март 2022 г. Освен това индексът е с 22% над най-ниската си точка на затваряне от 12 октомври, задържайки се над прага на това, което се счита за бичи пазар. Този ръст показва също, че макар и октомври да предизвиква страх на Wall Street поради минали пазарни сривове, месецът всъщност оправдава репутацията си на „убиец на мечи пазар“.

S&P 500 е с 22% над най-ниската си точка на затваряне от октомври. Графика: Bloomberg S&P 500 е с 22% над най-ниската си точка на затваряне от октомври. Графика: Bloomberg

Разбира се, акциите надминаха значително очакванията на Wall Street за 2023 г. В началото на годината стратезите прогнозираха, че S&P 500 ще остане непроменен тази година, и навлизат във второто полугодие с очаквания за спад с около 6% за годината спрямо нивото на затваряне от петък (23 юни).

Скептици като Майк Уилсън от Morgan Stanley и Марко Коланович от JPMorgan Chase & Co. прогнозират, че последното поскъпване на акциите ще бъде краткотрайно, отчасти защото Фед сигнализира за по-нататъшно затягане. Но други стратези започват да се откъсват от групата на скептиците, като Савита Субраманиан от Bank of America Corp., която казва, че притесненията относно технологичните гиганти, които са начело на борсовия подем, са преувеличени.

S&P 500 надмина прогнозите на анализаторите. Графика: Bloomberg S&P 500 надмина прогнозите на анализаторите. Графика: Bloomberg

Източник на увереност за оптимистите е фактът, че сред лидерите на пазара вече има компании извън технологичния сектор. Миналогодишните големи губещи от състава на S&P 500 отбелязаха двуцифрен скок тази година. Въпреки опасенията, че напредъкът е твърде малък, към борсовия възход през юни се присъединиха и други сектори, свързани със здравето на икономиката, включително индустрията и суровините. Това помогна за укрепване на доверието, тъй като при цикличните групи има тенденция към по-добро представяне в ранните етапи на бичи пазар.

Големите губещи от 2022 г. са победителите тази година. Графика: Bloomberg Големите губещи от 2022 г. са победителите тази година. Графика: Bloomberg

Очевидно инвеститорите имат много храна за размисъл, докато се опитват да предвидят какво предстои. Има обаче един обнадеждаващ модел, на който да се опрат - силното първо полугодие за S&P 500 обикновено води до силно представяне през останалите шест месеца, сочат данни, събрани от Bloomberg. От началото на 50-те години на миналия век, когато индексът се покачва с над 10% до юни, той нараства средно с 10% през второто полугодие, посочва Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group.

Силното първо полугодие за S&P 500 обикновено води и до силно второ полугодие. Графика: Bloomberg Силното първо полугодие за S&P 500 обикновено води и до силно второ полугодие. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Designer
преди 9 месеца
Статията и анализа ми харесаха. Кратко, ясно и изчерпателно! Вдъхва определена доза оптимизъм, че поне САЩ няма да влязат в сериозна рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Никой инвеститор не би трябвало да го интересува особено какво ще е поведението на акциите през следващите няколко месеца.Това би могло да интересува дейтрейдърите или спекулантите.Всеки,който желае да спечели от фондовият пазар и да се нарича инвеститор, би трябвало да е с хоризонт поне 5-10 години, и дори и по-дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още