IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докато доходността расте, съпротивата за европейските кредитополучатели е безсмислена

Нови корпоративни облигации за близо 43 млрд. евро са били емитирани миналия месец

11:15 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ricardo Rubio/Europa Press via Getty Images
Снимка: Ricardo Rubio/Europa Press via Getty Images

Предвид факта, че доходността по европейските облигации е на най-високото ниво от десетилетие, човек може да очаква, че емитирането на корпоративен дълг ще бъде бавно до несъществуващо. Вместо това продажбите на нови облигации от компании всъщност надминават тези от финансови и държавни кредитополучатели през септември за пръв път тази година. Това предполага, че корпоративните финанси приемат, че по-високите лихви ще останат тук за известно време и че няма какво да се спечели от забавяне на излизането на пазара, пише редакторът на Bloomberg Маркъс Ашуорт.

Нови корпоративни облигации за близо 43 млрд. евро са били емитирани миналия месец, от 50 различни емитента в 76 транша. Свързаните с потребители компании, включително Reckitt Benckiser Group, Carlsberg Breweries, E.ON и BMW Finance, са били най-активните, формирайки за над половината от новите сделки.

Тази година е най-активната за нови емисии от десетилетие, с изключение на 2020 и 2021 г., когато кредитополучателите от всякакъв вид се възползваха от завишеното търсене на фиксирана доходност вследствие на пандемията. Най-сравнимата година вероятно е 2019 г., а общото емитиране тази година надвишава сумата оттогава с 15% с емитирани облигации за над 1,28 трлн. евро досега. Открояващият се сектор обаче е корпоративното емитиране с 250 млрд. долара – почти 50% повече спрямо нивото от 2022 г. Това е особено впечатляващо, тъй като правителствата в цял свят повишават собствените си нужди от заеми.

Също толкова важно е, че емитирането на корпоративни облигации е широкоразпространено по кривата на доходност и във всички видове форми на облигации. Макар че доходността по 10-годишните германски облигации се е повишила с почти 100 базисни пункта тази година до 3%, това не отблъсква купувачите на облигации да поемат кредитен риск. Засега растящата доходност привлича инвеститорите, вместо да ги плаши.

Това се случва, въпреки че общата възвръщаемост от началото на годината досега на световния пазар на висококачествени корпоративни облигации стана отрицателна тази седмица за първи път през 2023 г. Нарастващата купонна доходност не може да преодолее тласъка за по-висока базова доходност. Всичко това се дължи на по-високите основни лихви, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) удвои основната лихва по депозитите до 4% тази година след шест повишения.

Пазарът на еврооблигации обаче се справя добре, а очакванията за предстоящите сделки остават силни. Средният купон по облигации в европейския корпоративен индекс, който има среден падеж от малко над пет години, в момента е 2,3%, но дните на евтините пари отминаха. Последната сделка на BMW с падеж през октомври 2028 г. плаща 3,875%, което илюстрира скока в разходите по заеми, пред които са изправени компаниите.

Друго доказателство, че европейските дългови капиталови пазари остават напълно отворени, се вижда от облигациите с подинвестиционен клас за близо 10 млрд. евро, емитирани в 20 различни сделки миналия месец. Освен това дългът, свързан с ESG, е допринесъл за една четвърт от всички сделки, достигайки обща стойност над 31 млрд. евро. Има дори забележим ръст в корпоративните хибридни сделки с вечен матуритет от имена като Bayer, Telefonica Europe и Volkswagen.

През този натоварен период може да се очаква, че премията върху доходността, която корпорациите трябва да предложат в сравнение с държавния дълг, може да се увеличи. Вместо това кредитните спредове се представят доста добре и са по-близо до най-ниските нива за годината, отколкото до върховете. Въпреки че спредовете са доста над най-строгите нива, наблюдавани благодарение на пандемичния стимул, те са почти в съответствие със средното за последното десетилетие. Две трети от новите корпоративни сделки тази година са стеснили спреда си от емитирането си, което е малко по-добро представяне в сравнение с други сектори.

По-високите разходи за заеми може да засягат по-широката икономика на еврозоната, но поне нейните капиталови пазари функционират гладко, а корпорациите приемат новата среда на много по-високи доходности и инвеститорите също участват. Тъй като банковото кредитиране е много слабо, а паричното предлагане се свива, ЕЦБ трябва да действа внимателно, за да гарантира, че този канал за корпоративни заеми остава отворен. Ако ястребите си върнат контрола над управлението на лихвите във Франкфурт, динамиката на кредитните пазари може да се промени много бързо – и то не към по-добро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още