IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маню Моравенов: Привличането на качествени емитенти е стратегическа цел на БФБ

Публични дружества са набрали над 180 млн. лева от увеличения на капитала от началото на годината, коментира изпълнителният директор на БФБ

14:50 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в Интер Експо Център. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

Снимка: БФБ Снимка: БФБ

За състоянието и перспективите на българския капиталов пазар говорим с Маню Моравенов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса, който ще участва в Investor Finance Forum.

- Г-н Моравенов, доколко капиталовият пазар в България започна да се възприема като алтернатива на банковото финансиране на фона на ръста на лихвите?

Нека започнем с това, че системата на финансово посредничество в България, а и в цяла Европа, е от континентален тип, което означава, че тя е доминирана в голяма степен от банковия сектор. В последните няколко години много малки, но бързоразвиващи се дружества, видяха новите възможности, които нашият капиталов пазар предоставя, и се обърнаха към него като алтернатива на банковото финансиране. В това отношение, на първо място, по съвсем обективни причини, следва да посочим стартиралия през 2021 г. пазар за растеж на малки и средни предприятия BEAM.

Съществена особеност на този пазар е възможността една компания да привлича капитал или дълг в размер до 8 млн. евро в рамките на една година, при това при облекчени условия. Доказателство за оценката както на емитентите, така и на инвеститорите за пазар BEAM са осъществените за по-малко от три години 15 публични предлагания, при които беше набран капитал от 50 млн. лв., както и първата успешно записана емисия облигации на същия пазар.

Разбира се, регулираният пазар на БФБ също показва добри резултати, свързани с увеличенията на капитал на публични дружества, които от началото на 2023 г. са набрали повече от 180 млн. лв. капитал. Прави впечатление, че редица компании започнаха да се възползват от съществуващите малко по-нетрадиционни инструменти, поне що се касае до българския пазар, служещи на целите на увеличение на капитала, какъвто е издаването на варанти.

- Кое според Вас е най-забележителното събитие на БФБ за годината досега?

Със сигурност не е само едно събитие, аз по-скоро бих маркирал някои положителни тенденции, които се дължат на усилията, които се полагат в последните години.

На първо място, отчитаме повишена ликвидност при някои от българските сини чипове от началото на 2023 г., която се надяваме да се пренесе и по други позиции, така че в крайна сметка в бъдеще да говорим за положителни тенденции, свързани с ликвидността на пазара като цяло.

На второ място, основният индекс на борсата, SOFIX, определено се представя добре, като показва ръст от над 25% от началото на тази година. И то в една доста турбулентна и несигурна международна среда на повишаващи се лихвени проценти и войни в Европа. В началото на септември SOFIX даже достигна най-високата си стойност за последните 15 години, а от началото на годината е в топ 5 на най-повишаващите се индекси в Европа, като изпреварва както пазари в региона като Румъния, Полша, Чехия, така и водещи пазари като Германия и Франция.

Вече споменахме доброто представяне на пазара за растеж BEAM, което е основната причина и за притока на нови ритейл инвеститори на капиталовия пазар – за последните три години те се утроиха.

Не на последно място, можем да добавим и продължаващата работа на борсата в подкрепа на устойчивостта, свързана с дейността на нашия Зелен център, и все по-активното партньорство на БФБ с Refinitiv, чиято експертиза ползваме при създаването на първия български индекс, който ще следи устойчивото представяне на публичните дружества.

- Тази година IPO активността е значително по-слаба в сравнение с 2022 г. Какви са очакванията за 2024 г., включително и за основен пазар, не само за пазар BEAM?

Всъщност ние очакваме няколко нови публични предлагания на пазара за растеж още до края на настоящата 2023 г., вероятно през месец декември. Има заявен интерес и от други потенциални емитенти с хоризонт първата половина на 2024 г., включително на инструменти, различни от акции.

Трябва обаче да имаме предвид и това, че е възможно някои от очакванията и прогнозите ни в тази посока да не се сбъднат с оглед геополитическата несигурност и нестабилната макроикономическа среда.

- Как борсата и принципалът ѝ работят за привличането на качествени емитенти и подобряването на ликвидността?

Привличането на качествени емитенти и подобряване на ликвидността са сред основните стратегически цели на БФБ. Разбирам, че подтекстът на въпроса е възможността за приватизация на дялове от държавни дружества през фондовата борса. Този въпрос винаги е на дневен ред и съдейки по примера на съседни държави, определено носи позитиви както за капиталовия пазар, така и за повишаване на привлекателността и корпоративното управление на компаниите с преобладаващо държавно участие.

От друга страна, въпросът е пряко свързан с държавната политика и стратегическо планиране. В това отношение, при наличие на подобно решение от страна на държавата, БФБ е винаги готова да откликне както с експертно съдействие, така и със своята инфраструктура.

- Докъде достигна реализацията на идеята за IPO фонд и пазар на държавни ценни книжа, достъпни за индивидуалните инвеститори?

Може би си спомняте, че по темата за IPO фонда работехме заедно с институционален партньор като Българската банка за развитие (ББР), но планираното учредяване на компанията съвпадна със смяната на правителството в страната и предстоящи реформи в самата ББР. Ето защо в момента мислим в посока учредяване на фонда само с участието на основните дружества, свързани с инфраструктурата на капиталовия пазар, БФБ и Централен депозитар, както и инвестиционната общност в лицето на инвестиционните посредници.

Предстоят ни разговори и с пенсионните дружества в страната, за да препотвърдим техния интерес при новата ситуация. Определено имаме желание да създадем IPO фонда, защото отчитаме, че той би имал ролята на допълнителен катализатор за развитието на българския капиталов пазар. Отделили сме и нужния ресурс за тази цел, но най-важното е да има интерес и от страна на пазарните участници. 

По отношение на емисии държавни ценни книжа, достъпни за индивидуални инвеститори – тази стъпка е залегнала в стратегията на борсата от повече от три години, като виждаме, че няколко държави в Югоизточна Европа реализираха успешно подобни емисии през миналата и тази година. Според мен в момента подобен инструмент би бил доста атрактивен за привличане на свободен паричен ресурс от гражданите, като положителен ефект би имало както за капиталовия пазар в страната, така и за държавните финанси като цяло.

Самата БФБ разполага с нужната инфраструктура, за да съдейства за развитието на един ликвиден пазар на ДЦК. Разбира се, това е свързано и с активно участие на банковата система, но всички основни банки са членове на Борсата.

Проектът за ДЦК за индивидуални инвеститори обаче също се забави в резултат на честата смяна на правителства в последните години, както и съпътстващата несигурност по отношение на изпълнението на държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още