IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Великов: Конфликтът Израел-"Хамас" прави мекото кацане много по-трудно

Ако историята се повтори по отношение на централните банки, следващата година ще е благоприятна за инвестирали в селекция акции и облигации, коментира главният инвестиционен мениджър на УД "Компас Инвест"

16:49 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За състоянието и перспективите на паричната политика и икономиката, както и пазарите, разговаряме с Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на УД "Компас Инвест".

Г-н Великов, какви са текущите очаквания за евентуалните понижения на лихвите в бъдеще?

Безспорно се намираме в края на покачването на лихвените проценти от централните банки.

Обикновено след покачване на лихвите и достигането на техния пик следва период на затишие, който продължава средно между четири и петнадесет месеца за Федералния резерв (средно е 6,8 месеца). След това започва нов цикъл на стимулиране на икономиката чрез намаляване на лихвените проценти. Към момента пазарите очакват намаление на лихвите в щатски долари със 100 базисни пункта до края на 2024 година. При политиката на ЕЦБ първото намаление на лихвите с 0,25 баз.п. се очаква в средата на 2024 г. И при двете централни банки пазарните очаквания са в рамките на историческите паралели.

Реакцията на пазарите в исторически план е доста позитивна, като акциите бележат средно ръст от 16% за годината след последното увеличение на лихвите.  Същевременно и десетгодишните държавни ценни книжа бележат повишение на цените (намаление на доходността), свързано с очакванията за среда на ниски лихви и съответно бъдещо понижение на лихвените проценти.

С други думи, ако историята се повтори или поне се римува, следващата година се очаква като благоприятна за портфейлите, инвестирани в селекция от  акции и облигации.

Как изглеждат сценариите за развитие на икономиката и пазарите при наличието на още едно форсмажорно събитие – конфликтът Израел-„Хамас“? Очертава ли се „меко кацане“, или рискът от истинска рецесия надделява?

Икономическите и пазарните последици от конфликт като този между Израел и "Хамас" могат да бъдат сложни и многостранни. Може да се наблюдава комбинация от потенциални въздействия.

Волатилността на пазара: Геополитическите конфликти често водят до повишена волатилност на пазарите. Инвеститорите могат да станат по-непредпазливи към риска и фондовите пазари да изпитват колебания. Тежестта и продължителността на пазарната волатилност зависят от възприеманото въздействие на конфликта върху световната икономика.

Цените на енергията: Близкият изток е значителен източник на петрол и природен газ. Всеки конфликт в региона може да доведе до опасения за прекъсване на енергийните доставки, което потенциално може да доведе до повишаване на цените на енергията, а това ще има отражение върху световната икономика.

Настроенията в световен мащаб: Геополитическите конфликти могат да повлияят на настроенията на потребителите и бизнеса в световен мащаб. Несигурността може да доведе до забавяне на инвестициите и решенията, което да се отрази и на икономическия растеж.

Политическите реакции: Правителствата и централните банки могат да реагират на икономическите и пазарните смущения с политически мерки. Тези реакции могат да включват корекции на лихвените проценти, фискални стимули или промени в търговските политики.

Що се отнася до това дали на хоризонта се очертава меко приземяване или рецесия, от съществено значение е да се отбележи, че прогнозирането на изхода от конкретни събития като този конфликт е много несигурно и зависи от множество фактори, включително продължителността и интензивността на конфликта, международните дипломатически усилия и глобалния икономически контекст.

Във всеки един случай, конфликът допълнително усложнява икономическата ситуация и съответно прави много по-трудна задачата на централните банки за осигуряване на „меко кацане“ на икономиката.

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на "Компас Инвест"
"Компас Инвест"

От 2011 г. насам Драгомир Великов е главен инвестиционен мениджър на УД "Компас Инвест". С повече от 22 години опит в сферата на капиталовите пазари, той бил е ръководител на отдел "Инвестиционно банкиране" в Raiffeisen Bank. Драгомир Великов има богат опит в търговията с ценни книжа, както и в инвестиционното банкиране, капиталовите пазари, управление на активи, финансов консултинг. Заемал е позицията на главен изпълнителен директор в EFG Securities Bulgaria (регионален клон на EFG Eurobank Securities). Лицензиран инвестиционен косултант. CAIА – лицензиран консултант за алтернативни инвестиции. Член на Българската макроикономическа асоциация.

Кеш, акции, облигации, активи убежища, суровини: какви са предимствата  и какви – рисковете, при изграждането на инвестиционните стратегии?

Всеки инвеститор има собствен ритъм и ние в "Компас Инвест" го следваме при изграждането на индивидуалните портфейли.

На първо място, се съобразяваме с индивидуалните нужди на нашия клиент по отношение времевия хоризонт (до кога са свободни средствата за инвестиране), като намираме подходяща инвестиционна алтернатива. За да съм съвсем ясен, разделяме хоризонта на инвестициите на няколко периода - например за средствата, свободни за срок от 12-18 месеца, намираме подходящи алтернативи в краткосрочни държавни ценни книжа (ДЦК). При средствата, свободни за период от над 18 месеца, има възможност ДЦК постепенно да се комбинира  с други активи като по-дългосрочни дългови ценни книжа, акции, както и варианти за инвестиране в суровини. Колкото по-дългосрочен е хоризонтът (например пет и повече години), толкова повече се увеличават възможностите да се оптимизира инвестиционния портфейл.

На следващ етап въз основа на поведенческите финанси се изготвя индивидуален инвеститорски профил по отношение намирането на оптимален баланс между риск и доход.

Накрая съобразяваме различните тежести и съответно видовете инструменти в зависимост от етапа на развитие на икономиката и състоянието на пазарите. 

По този начин всеки портфейл е уникален по отношение на личните нужди на всеки инвеститор, индивидуалния апетит за доход и развитието на икономиката и пазара.

В момента се намираме в преход от период с висока инфлация към период на намаляваща инфлация, комбинирана с намаление на растежа на икономиката. Съответно монетарната политика се променя от период на покачване на лихвените проценти (затягане на паричната политика) към период на неутрална парична политика. В този период активите, които биха носили най-голяма полза, са краткосрочни дългови ценни книжа (лихвените равнища са на или близо до пика си), съответно за дългосрочните инвеститори също е чудесно време за инвестиции в облигации със средносрочен и дългосрочнен хоризонт, тъй като техните цени имат потенциала да нараснат многократно при следващия период на понижение на лихвените проценти. Погледнато в исторически план, все още има и място и за инвестиции в селекция от акции за периода на задържане на лихвените равнища (плато). На фона на редица макроикономически опасения като нарастваща доходност на облигациите, страхове от инфлация и влиянието на войната Израел-"Хамас" върху цената на петрола е нужно да се избират компании със стабилни бизнес модели. 

Какво подсказват публикуваните досега финансови отчети на компании за третото тримесечие на годината?

Първоначалните очаквания към щатските компании бяха високи, подхранени от устойчивостта на американската икономика. На фона на няколко поредни тримесечия на спад в печалбите очакванията към третото тримесечие бяха компаниите да се върнат към ръст на печалбите си. На практика обаче началото на тримесечието не изглежда толкова оптимистично – компаниите от индекса S&P 500, публикували своите отчети до момента, отчитат спад в своите печалби, а ако настоящият тренд продължи, то това би било четвърто поредно тримесечие на спад на печалбите.

Процентът на компаниите, публикували по-добри резултати от очакваното, е под 5-годишните средни стойности. Сред тях компаниите от технологичния сектор и здравеопазването са сред най-добре представящите се, като една значителна част от тях реализират резултати над очакванията. Въпреки това те не са достатъчни, за да компенсират спадовете в други сектори.

Не е тайна, че доброто представяне на индексите от началото на годината се дължи на големите технологични компании като Google, Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia и МЕТА. Ето защо техните резултати ще са от особено важно значение както за тяхното, така и за общото представяне на индексите в следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още