IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ти Би Ай Банк“ издаде облигации за още 10 млн. евро

Лихвата е 9,5% годишно, а падежът – 15 септември 2026 г.

12:36 | 16.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Ти Би Ай Банк“ АД е емитирала емисия облигации за 10 млн. евро.

Книжата отговарят на минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения (MREL), които започват да се прилагат от 2024 г., посочват от банката в съобщение, публикувано на сайта x3news.com.

Облигациите са издадени при условията на предлагане, за което не се изисква публикуване на проспект, уточняват от финансовата институция.

Лихвата е 9,5% годишно, а падежът – 15 септември 2026 г. Банката има право да изплати облигациите предсрочно една година по-рано.

Записани са общо 100 броя облигации с номинал 100 хил. евро всяка.

Средствата ще се използват за разширяване и развитие на търговската дейност на „Ти Би Ай Банк“, за попълване на нуждите от обща ликвидност, както и за изпълнение на определеното ѝ от органа за преструктуриране минимално изискване за собствен капитал и приемливи задължения.

„Ти Би Ай Банк“ е сред бързо развиващите се кредитори на българския пазар. За полугодието финансовата институция отчита 19% ръст на нетния лихвен доход до над 142,7 млн. лева от 119,8 млн. лева за първата половина на 2022 г. Нетният доход от такси и комисиони за същия период се увеличава с близо 77% до малко повече от 46 млн. лева от над 26 млн. лева.

Заради по-силния ръст на разходите обаче печалбата отчита намаление от близо 8% до почти 38,2 млн. лева от 41,3 млн. лева.

Активите на банката за първата половина на 2023 г. до над 2,4 млрд. лева от 2,1 млрд. лева година по-рано, или с почти 15% на годишна база. Според данни на БНБ към края на юни „Ти Би Ай Банк“ е на 11-то място по размер на активите, непосредствено след ББР, която е на десето място.

Банката ще регистрира облигациите за търговия на БФБ-София, което трябва да бъде одобрено от финансовия регулатор. 

Това е втората емисия облигации, структурирани да отговарят на изискванията за MREL инструменти. Предишната, издадена по-рано тази година, вече се търгува на БФБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още