IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Агрия Груп Холдинг“ е приключило сделката за производителя и търговец на зърно "Комерс"

Предстои придобиването да бъде вписано в Търговския регистър

15:32 | 01.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Агрия Груп Холдинг“ АД е приключило сделката за придобиването на 100% от капитала на производителя и търговец на зърно и слънчоглед „Комерс“ ЕООД, съобщават от публичното дружество чрез БФБ-София.

Сделката беше обявена през ноември 2023 г., а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я одобри в края на декември 2023 г.

Предстои сделката да бъде вписана в Търговския регистър. Дяловете се прехвърлят на „Агрия Груп Холдинг“ АД без каквито и да било задължения, тежести, права и претенции на трети лица, заедно с всички права, които произтичат от или са свързани с тях.

„Сделката е в подкрепа на изпълнението на част от инвестиционната програма на холдинга в направление увеличаване на собствената и арендуваната земеделска земя в землищата, в които дъщерните на холдинга агродружества обработват земеделски поземлени имоти, в съответствие със стратегията за развитие в дългосрочен план“, посочват от „Агрия Груп Холдинг“ в съобщението си.

Дружеството очаква положителни ефекти от сделката, тъй като тя ще подсигури суровина във вид на зърнени култури за вътрешната и външната търговия на групата, както и за преработвателното направление за производството на сурово и рафинирано слънчогледово олио и на етанол.

„Агрия Груп Холдинг“ осъществи няколко придобивания в последните години – на производителя на биоетанол „Алмагест“, чието предприятие е край Ихтиман, на 100% от капитала на търговеца на зърно „Силк Газ БГ“, 50% от компанията за инвестиции в имоти „Ей Би Инвестмънтс Груп“ АД, една трета от дяловете в „Енерджи Солар Технолоджис” АД.

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдинг“ поевтиняват с почти 22%, а пазарната капитализация достига 142,12 млн. лева.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още