IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският индекс DAX постигна нов рекорд във вторник

Енергийният сектор тласна нагоре европейските пазари

20:24 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст във вторник, след като силният отчет на BP и по-високите цени на суровия петрол тласнаха енергийните гиганти към ръст, а инвеститорите бяха успокоени от нови стимули за изпитващите затруднения финансови пазари на Китай, предават Ройтерс и CNBC=

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, а енергийният индекс поведе ръстовете с покачване от 2,1 на сто, в унисон с повишаването на цените на суровия петрол.

Германският DAX отбеляза нов рекорден връх с покачване от 0,76% до 17 033,24 пункта, подкрепен от поскъпването с 3,2% на книжата на Siemens Energy. Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,9% до ниво от 7681,01 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,65% до 7638,97 пункта.

Листнатият в Лондон петролен гигант BP приключи сесията с ръст от 5,5%, след като обяви по-добри от очакванията резултати за четвъртото тримесечие и ускори темпа на изкупуване на акции.

Минният сектор, който е с експозиция към Китай прибави 1,4% на фона на възобновеното говорене за официална подкрепа от китайските власти, а индустриалният сектор също напредна с 1,4 на сто.

Доходността по държавните облигации на Стария континент пое глътка въздух, като тази по 10-годишните германски държавни облигации е на ниво от 2,291%. Това подейства като катализатор за ръста на борсовите индекси.

Но елементът на предпазливост се запазва, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отрече категорично слуховете за скорошно понижаване на лихвите. Това накара инвеститорите да преосмислят траекторията на лихвите тази година.

Европейските борси отбелязаха двегодишен връх миналата седмица, подкрепен от отчетите и ръстовете в технологичния сектор на фона на оптимизма за изкуствения интелект, но силни данни от САЩ и предпазливи изявления на централни банкери спряха силните ръстове.

От 85 компании в Stoxx 600, които са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие до момента, 55,3% са надминали очакванията на анализаторите, сочат данни на LSEG.

На обратния полюс швейцарският кредитор UBS съобщи, че ще възобнови обратните изкупувания на акции и ще намери още 3 млрд. долара от спестяване на разходи след интегрирането на Credit Suisse. Книжата на банката поевтиняха с 4,4% заради малко по-ниските от очакванията цели за рентабилност.

Книжата на италианската компания Interpump поевтиняха с 6,9%, след като консултантската компания Equita намали прогнозата си за целевата цена на акциите ѝ.

Норвежкият производител на чипове Nordic Semiconductor отбеляза спад от 22,3%, след като предупреди за ниски приходи през 2024 г. заради проблемите в сектора на интернет на нещата.

В същото време инвеститорите изглежда не бяха впечатлени от индекс, който показа, че индустриалните поръчки в Германия неочаквано са нараснали през декември, движени от „изключително“ високия брой поръчки на самолети.

Отделно допитване на Европейската централна банка показа, че потребителите са ограничили очакванията си за инфлацията през следващите 12 месеца в знак, че усилията на централната банка за затягане на кредитирането дават резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още