IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ускорява обратното изкупуване на акции след рязък спад на годишната печалба

Петролният гигант обяви също 10% увеличение на дивидента си

11:37 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският петролен гигант BP отчете във вторник малко по-слаба от очакваната годишна печалба вследствие на спада на цените на изкопаемите горива, предаде CNBC.

Компанията обяви нетна печалба за цялата 2023 година в размер на 13,8 млрд. долара , което е рязък спад спрямо рекордните 27,7 млрд. долара през предходната година. Анализаторите очакваха нетна годишна печалба от 13,9 млрд. долара според консенсусна оценка, съставена от LSEG.

Нетната печалба на BP за четвъртото тримесечие възлиза на близо 3 млрд. долара, което надмина очакванията на анализаторите за 2,6 млрд. долара.

Петролният гигант обяви също 10% увеличение на дивидента си и ускоряване на програмата си за обратно изкупуване на акции до 1,75 млрд. долара за всяко тримесечие през първото полугодие, в сравнение с 1,5 млрд. долара през предходното тримесечие.

Акциите на компанията, които се търгуват на фондовата борса в Лондон, са поевтинели с около 2,6% от началото на годината.

В четвъртък британският конкурент Shell отчете по-висока от очакваната печалба за цялата година и обяви 4% увеличение на дивидента си и нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара.

Отчетът на BP излиза в момент, когато компанията е подложена на натиск от страна на инвеститор активист относно стратегията си.

В писмо до председателя на ВР Хелге Лунд и до тогавашния временен главен изпълнителен директор Мъри Окинклос през октомври Bluebell Capital Partners призова компанията да увеличи инвестициите си в нефт и газ и да намали разходите за чиста енергия. За писмото първи съобщи в. Financial Times миналата седмица.

След това Джузепе Бивона от Bluebell Capital изрази разочарованието си от "напълно незадоволителното" представяне на цената на акциите на BP в сравнение с конкурентите на компанията в САЩ и Европа. В края на януари Бивона заяви пред CNBC, че BP трябва да обмисли възможността да разпредели капитала си по "рационален начин".

В отговор на публикуването на писмото говорител на BP тогава заяви, че компанията "приветства конструктивния ангажимент" със своите акционери.

BP преминава и през смяна на ръководството. Миналия месец компанията назначи Мъри Окинклос за постоянен главен изпълнителен директор, приблизително четири месеца след като неговият предшественик Бърнард Луни подаде оставка след по-малко от четири години на поста.

Под ръководството на Луни BP обеща, че общите емисии на компанията ще бъдат с 35-40% по-ниски до края на десетилетието.

Фирмата, която беше един от първите енергийни гиганти, обявили планове за намаляване на въглеродните емисии до нулеви "до 2050 г. или по-рано", разми тези планове за климата миналата година. Преди почти една година BP заяви, че вместо това ще се стреми към намаляване на емисиите с 20-30%, като отбеляза, че трябва да продължи да инвестира в нефт и газ, за да задоволи търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още