IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP не смята да прави големи придобивания в петролния и газовия сектор на САЩ

Британската компания ще продължи да скъсява разликата по отношение на оценката и рентабилността с американските конкуренти, изтъква нейният временен изпълнителен директор

12:45 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мъри Окинклос. Снимка: Bloomberg L.P.
Мъри Окинклос. Снимка: Bloomberg L.P.

BP Plc няма нужда да реализира големи сделки, за да разшири операциите си в САЩ, след като конкурентите Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. се споразумяха за две поглъщания на стойност над 100 млрд. долара, заяви временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на британската компания Мъри Окинклос, цитиран от Bloomberg.

„Имаме много барели в САЩ, не е необходимо да ги купуваме“, изтъква Окинклос в интервю за американската медия.

Големите европейски петролни и газови компании работят за намаляване на упорито широката разлика в оценките с американските им съперници. Тъй като Exxon и Chevron привлякоха инвеститори чрез удвояване на своята висока възвръщаемост от изкопаеми горива, компании като BP и Shell Plc си поставиха амбициозни цели за по-малко печелившата чиста енергия.

Въпреки че BP коригира амбициите си, след като инвазията на Русия в Украйна преобърна пазарите на петрол и газ – обещавайки да запази производството си на същото ниво до края на това десетилетие – нейните трансатлантически конкуренти запазват преднината си чрез придобивания, за да ускорят растежа в производството.

„Чувствам се много уверен, че ще можем да продължим да запълваме тази празнина с течение на времето“, подчертава Окинклос, добавяйки: „Виждаме сериозни американски инвестиции в компанията“.

Той не изключи увеличаването на производството на петрол и газ чрез сделки за придобиване. „Ако мога да направя нещо антициклично, ще го направя“, изтъква Окинклос. „Ако успея да намеря барели, които са евтини, които според нас се вписват добре в нашето портфолио близо до нашите операции, тогава ще го направя“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още