IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния съди Exxon, Shell, BP заради измама относно изкопаемите горива

Американският щат твърди, че действията на тези компании са довели до щети за десетки милиарди долари

12:00 | 16.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Калифорния съди най-големите петролни компании в света, твърдейки, че са подвели обществеността по отношение на въздействието на изкопаемите горива, които добиват, съобщава New York Times, позовавайки се на съдебни документи.

Гражданското дело, заведено във висшия съд в Сан Франциско, е насочено към Exxon Mobil Corp., Shell Plc, BP Plc, ConocoPhillips и Chevron Corp.

Американският щат твърди, че действията на тези компании са довели до щети за десетки милиарди долари, като са измамили обществеността, омаловажавайки рисковете около изкопаемите горива.

Калифорния междувременно се стреми да създаде фонд за намаляване на емисиите на парникови газове, който ще покрива бъдещи щети, причинени от свързаните с климата бедствия в щата.

Замесените компании и Американският петролен институт, който също е посочен като ответник по делото, не са отговорили на исканията за коментар на NYT.

 Въпросните концерни са известни още със събирателното има Big Oil. В световен мащаб печалбата на тези компании надхвърля 200 млрд. долара през 2022 г., което представлява рекорд за индустрията в исторически план. Само Exxon успява да генерира близо 60 млрд. долара в рамките на миналата година, докато печалбата на втория в подреждането Shell възлиза на 40 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още