IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ще се придържа към плана си за енергиен преход въпреки оставка на Бърнард Лууни

Внезапното напускане на досегашния главен изпълнителен директор няма да повлияе на дългосрочната стратегия на компанията, изтъква неговият временен заместник

19:00 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Напусналият главен изпълнителен директор на BP Бърнард Лууни. Снимка: Bloomberg L.P.
Напусналият главен изпълнителен директор на BP Бърнард Лууни. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският енергиен гигант ще се придържа към своята стратегия за енергиен преход въпреки внезапната оставка на досегашния главен изпълнителен директор Бърнард Лууни, заяви временно изпълняващия длъжността Мъри Очинклос, цитиран от Ройтерс

BP понижи целите в своята стратегия за енергиен преход по-рано тази година, но все още се откроява сред конкурентите като единствената петролна компания с планове да намали добива на петрол и газ до 2030 г. с 25%.

Лууни заемаше най-високия пост в британската компания от февруари 2020 г. и ръководи радикалната ѝ трансформация. Той се оттегли във вторник заради обвинения в лични отношения с колеги от компанията.

„Нашата стратегия не се е променила. И фокусът ни остава върху представянето – тримесечие по тримесечие“, изтъква Очинклос, който преди заемаше позицията на главен финансов директор.

Висшият ръководен екип на BP също остава непроменен и „имаме пълната подкрепа на борда, за да продължим да изпълняваме плана, който сме изложили“, добавя Очинклос.

Бордът на BP вече търси нов постоянен главен изпълнителен директор, изтъква председателят Хелге Лунд по време на среща на директорите, цитиран от анонимен източник.

Новите обвинения в неправомерно поведение срещу 53-годишния Лууни накараха борда на компанията да започне разследване, след като проучваше подобни обвинения през май 2022 г. срещу ирландеца.

Като част от стратегията си за енергиен преход BP се ангажира да достигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Инвеститорите реагираха хладно на стратегията, като акциите на BP се представиха по-слабо от тези на конкурентите ѝ, откакто Лууни пое управлението, и поскъпнаха значително, когато планът на концерна беше коригиран през февруари.

Очинклос работи в тясно сътрудничество с Лууни при разработването на стратегията на BP през последните години.

Канадският гражданин, който се присъедини към BP през 1998 г., се застъпи за фокусирането върху активите с висока възвръщаемост, отчасти като се облегна по-силно на наследените петролни и газови активи на BP, които увеличиха печалбата до рекордните 28 млрд. долара миналата година, споделят източници от компанията.

„Мъри вече е силата зад трона, той има ключова роля във всички важни решения. Стратегията е собственост на борда и е малко вероятно да се промени“, споделя друг източник пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още