IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP инвестира 10 млн. долара в стартъп за биогорива

Биометанолът, произведен от отпадъци, е на WasteFuel и ще бъде използван в корабоплаването

13:17 | 06.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският петролен гигант BP инвестира в калифорнийска старътъп компания, използваща остатъци от храна и други отпадъци, за да произвежда гориво с ниски вредни емисии, съобщава Bloomberg.

Корпоративното звено за рисков капитал на петролния гигант bp ventures, влага 10 млн. долара в компанията WasteFuel, която преобразува битовите и селскостопански отпадъци в устойчива енергия, включително биометанол за корабоплаване.

„BP предприема действия за производство на повече биогорива, като се стреми да доставя около 100 хил. барела дневно до 2030 г., за да помогне за декарбонизацията на транспорта“, смята Филип Шолцел, вицепрезидент на отдела за биогорива от следващо поколение в компанията.

Корабната индустрия, която осъществява над 80% от световната търговия, е отговорна за почти 3% от емисиите на въглероден диоксид, причинени от човека. В момента в лондонската централа на световния регулатор на сектора се провеждат разговори на високо равнище, които се очаква до края на седмицата да доведат до решение за нови цели за намаляване на емисиите.

Метанолът е един от основните претенденти, които могат да заменят горива в корабоплаването, получени от нефт, на които в момента разчита световният търговски флот. Той може значително да намали общите въглеродни емисии в зависимост от това как е направен и вече привлича големи инвестиции от гигантите в корабоплаването A.P. Moller-Maersk A/S и CMA CGM. Въпреки това той е с по-малка калоричност от петрола, което означава, че на борда ще трябва да се съхраняват сравнително повече резервни запаси.

WasteFuel избра Дубай за местоположение на първия си проект, заяви главният изпълнителен директор на стартъпа Тревър Нилсън в интервю, без да уточнява подробности за обема на бъдещото производство. Фирмата има планове за по-нататъшно разширяване и сключен договор за сътрудничество с BP, според който петролният гигант ще приема биометанол, който е произведен от калифорнийската компания. BP също така ще работи с WasteFuel за усъвършенстването на количеството биометанол, което може да бъде произведено от отпадъци.

„Смятам, че отпадъците в света са огромен ресурс – съвременен екологичен аналог на това, което Жан Пол Гети откри в Саудитска Арабия“, казва Нилсън. „Търсенето в корабоплаването ще бъде огромно.“

Сред другите инвеститори в WasteFuel са Maersk, TIME Ventures на Марк Бениоф и филантропът Айлин Гети.

„Въпреки търсенето на биометанол е огромно, ние вярваме, че горивото на WasteFuel ще бъде използвано основно в корабоплаването“, обобщи Нилсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още