IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon и Chevron задминаха очакванията благодарение на по-силен шистов добив

Въпреки почти 40-процентния спад на годишната печалба на Chevron компанията увеличава дивидента си

15:21 | 02.02.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийните гиганти Exxon Mobil и Chevron задминаха прогнозите за печалбите си, след като по-голямото от очакваното производство на петрол от шистовите полета е помогнало да се смекчи удара от спадащите цени на суровините, съобщава Bloomberg.

Акциите на Exxon поскъпнаха с над 2%, а на Cheveron с 1,9% в предпазарната търговия.

Резултатът на Exxon е подкрепен и от увеличение с 1,14 млрд. долара от неуредени деривати и рекордно производство на гориво в рафинериите.

Chevron, от своя страна, публикува коригирана печалба от 3,45 долар на акция, която надхвърли оценката на Bloomberg Consensus с 23 цента. Петролният производител повиши и дивидента си с 8%, също надвишавайки прогнозите.

Оптимистичните отчети на най-големите производители на суров петрол в Северна Америка следват подобни резултати от Shell, която започна сезона на отчетите на Big Oil в четвъртък с коригирана нетна печалба, която бе с над 1 млрд. долара по-висока от средната прогноза. BP и TotalEnergies по план ще представят резултатите си следващата седмица.

Търговското подразделение на Exxon също представи силни резултати, отбелязвайки печалба от над 1 млрд. долара, което компенсира значително удара от 410 млн. долара, причинен от по-ниските цени на суровия петрол. Тази стратегия е отклонение за компания, която исторически е избягвала търговията като твърде рискована и е извън традиционните ѝ области на експертиза.

„Продължаваме да увеличаваме търговския си отпечатък и отчетохме силни търговски резултати през тази година, които доведоха до крайния резултат“, каза главният финансов директор Кати Микелс по време на интервю.

Както Exxon, така и Chevron са подложени на натиск от страна на инвеститорите да увеличат паричния поток, като добиват повече петрол и същевременно избягват прекомерно предлагане, което да потисне цените.

Exxon се опитва да подсили дейността си с придобиването на Pioneer Natural Resources Co. за 60 млрд. долара, което очаква да приключи около средата на годината. В същото време Chevron придобива за 53 млрд. долара за Hess Corp.

Насочването към по-рентабилно производство на петрол е ключова част от плана на главния изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс за удвояване на печалбата от 2019 г. до 2027 г. Тексаският петролен гигант изплати четвъртата по големина комбинация от дивиденти и обратно изкупуване в S&P 500 през последните 12 месеца. Акциите на компанията поевтиняха с над 9% миналата година въпреки ръста от 24% на по-широкия пазар.

Exxon приключва тримесечието с 31,6 млрд. долара кеш, около 4% по-малко на годишна база, основно заради плащания към акционерите. Компанията отчете еднократно загуба от 2,3 млрд. долара, която по-рано отбеляза като свързана с намаляваща стойност на петролни кладенци и други активи в Калифорния.

Вторият по големина производител на петрол в САЩ Chevron е отписал 3,7 млрд. долара за обезценяване на съществуващи активи в Калифорния и за покриване на разходи за извеждане от експлоатация на активи в Мексиканския залив на САЩ.

Производството на петрол и газ на компанията е нараснало заради ръста на шистовия добив и придобивания. В Пермския басейн – най-голямото шистово поле в САЩ, обемите са се увеличили с 10%, което е помогнало производството за годината да стигне 3,12 млн. барела на ден петрол и газ.

Въпреки почти 40-процентния спад на годишната печалба, Chevron обяви, че ще увеличи дивидента си с 8% като знак на увереност. Миналата година компанията върна рекордните 26,3 млрд. долара към акционерите чрез дивиденти и обратни изкупувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Across the oil industry, companies enjoyed another banner year after emerging from the pandemic, showing the durability of global demand for fossil fuels (WSJ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още