IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките в германските фабрики са се увеличили неочаквано през декември

Въпреки този ръст фабричният сектор на страната остава затруднен

13:59 | 06.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските фабрични поръчки са нараснали изненадващо през декември - сигнализирайки за леко възстановяване, тъй като най-голямата икономика в Европа се бори със спад във фабричното си производство, предава Bloomberg.

Данните, публикувани във вторник, отчитат ръст на търсенето от 8,9% през декември спрямо предходния месец. Това увеличение, разминаващо се със средната оценка на икономистите за спад от 0,2%, е благодарение на големите поръчки, заявиха от статистическата агенция на страната Destatis.

Германските фабрични поръчки са нараснали изненадващо през декември. Графика: Bloomberg Германските фабрични поръчки са нараснали изненадващо през декември. Графика: Bloomberg

По-слабо волатилното измерване по тримесечия сочи ръст от 0,1% през периода октомври-декември в сравнение с предходния тримесечен период. За 2023 г. като цяло фабричните поръчки са се свили с 5,9%.

„Огромното увеличение на поръчките през декември“ не може да „замъгли реалността в германския производствен сектор, която остава напрегната“, коментира Йорг Анджеле, икономист в Bantleon. „Сривът на поръчките в автомобилната индустрия и машиностроенето – двата стълба на германската икономика, е особено тревожен. Следователно перспективите за производството остават слаби в близкото бъдеще.

На Германия ѝ е трудно да се възстанови от фабричния спад, причинен от енергийната криза и слабото световно търсене. Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0,3% през последното тримесечие на миналата година и въпреки че страната избегна рецесия, перспективите остават мрачни.

Бундесбанк очаква производството да „стагнира в най-добрия случай“ през първите три месеца на 2024 г. предвид продължаващия спад при поръчките от чужбина и предпазливите потребители. Проучването за нагласите на института Ifo също сигнализира, че страната все още е далеч от растежа.

По-добри новини донесоха данните за инфлацията и заетостта. Ръстът на потребителските цени се е забавил повече от очакваното през януари до 3,1%, а спадът в безработицата подчерта стабилността на пазара на труда.  

И въпреки че парламентът прие законопроект за уреждане на спора за бюджета за 2024 г., финансовият план за следващата година все още не е готов. На други места се наблюдава продължителен хаос, причинен от стачките на служители по летищата и протестите на земеделски производители. 

По време на събитие на Bloomberg във Франкфурт в понеделник, германският министър на финансите Кристиан Линднер каза, че страната му изостава заради това, че не успява да подкрепи производството си. 

„Вече не сме конкурентоспособни“, заяви той. „Германия става все по-бедна заради липсата на растеж. Ние изоставаме.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Увеличението на фабричните поръчки било резултат от големите поръчки...Ми кво да кажа....Гениално бе! Просто да онемее човек от подобни прозрения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още