IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ видимо изпреварват Китай в надпреварата на фондовия пазар

Много хора възприемат Китай за нерентабилен пазар на акции, докато Wall Street трупа преднина

07:30 | 26.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати и Китай може да се доближават в икономическата надпревара, но се разминават сериозно в света на пазарните стойности, пише колумнистът на Ройтерс Джейми Макгивър.

Подкрепена от последната вълна на привидно безкрайното рали в групата на Великолепната седморка, обединяваща акциите на технологични гиганти, пазарната капитализация на американските компании достига исторически върхове в световен мащаб точно когато далеч по-малката част на Китай се свива още повече.

Въпреки многото начини за анализиране на данните всички те разкриват подобна картина: Wall Street надхвърля икономическата тежест на САЩ, а китайските пазари изостават значително.

Това потенциално създава самоизпълняващ се цикъл, при който Съединените щати продължават да привличат външен капитал и ноу-хау, което подкрепя долара и в крайна сметка ограничава разходите за финансиране.

По отношение на обема на произведените стоки и услуги, измерен с данните за брутния вътрешен продукт, икономиката на Китай възлиза на 17 трлн. долара годишно. Това е с около 10 трлн. долара по-малко от годишната продукция на Съединените щати, но поставя Китай на второ място по размер на икономиката, която изпреварва далечните си конкуренти Германия и Япония с 13 трлн. долара.

Когато се измерва паритетът на покупателната способност (PPP), който коригира валутните курсове, за да отразява по-добре силата на валутата в страната, китайската икономика е на първо място, според Международния валутен фонд, с 19% дял от световния БВП срещу 15% на Америка.

Което прави липсата на тежест на фондовия пазар още по-забележителна, независимо от многото предизвикателства и бариери за навлизане в Китай.

Тим Хейс, главен глобален инвестиционен стратег в Ned Davis Research, казва, че на хоризонта няма много индикации, че различията между пазарите между САЩ и Китай са напът да намалеят.

„Няма признаци за балон при цените на американските акции. Рискът е да стигнем до оценки и спекулации, наподобяващи тези в началото на века, но това все още не се е случило“, заяви Хейс и добави: „От друга страна, пазарът в Китай е станал нерентабилен, както се възприема от много хора. Индия може скоро да настигне Китай."

Позовавайки се на данни от Световната федерация на борсите, последното тримесечно задълбочено изследване на световните капиталови пазари на Асоциацията на индустрията на ценните книжа и финансовите пазари (SIFMA) показва, че пазарната стойност на акциите, листнати в САЩ, е нараснала до 49 трлн. долара през миналата година, или 44,9% от общата стойност на световните акции от 109 трлн. долара.

Това е с над 5 процентни пункта повече от година по-рано и е най-високият дял, откакто дотком балонът достигна пика от над 50% през периода 2000-2002 г.

За разлика от това, делът на Китай миналата година беше едва 6% - почти половината от това, което беше година по-рано и най-ниският от десетилетие насам.

Китай не е Япония от 80-те години на миналия век

В зависимост от извадката на листнатите компании и използваните индекси, други мерки предполагат, че разликата е още по-голяма.

Хейс от NDR смята, че делът на САЩ в индекса MSCI All Country World на стойност 69 трлн. долара сe равнява на рекордните 64%. Според данните на LSEG/Refinitiv той е дори по-висок – 71%.

Използвайки мярката LSEG/Refinitiv за сравнение, делът на САЩ е нараснал с 9 процентни пункта в сравнение с пет години по-рано и доста повече от 54% преди десетилетие.

Делът на Китай, междувременно, е най-малкият от осем години - само 2,7%. Това е над два пъти по-малко от неговия рекорд от 6,6% само преди три години, като остава и под текущия дял на Япония от около 6%.

Сравнението с Япония е показателно.

Япония е основният регионален икономически и финансов конкурент на Китай, а глобалният капитал, който преди това вероятно би бил насочен към китайските пазари, през последните месеци подкрепи ръста на японските борсови индекси до 34-годишни върхове.

Историческият контекст също хвърля негативна светлина върху представянето на китайския фондов пазар. Когато Япония се състезаваше със Съединените щати за най-мощната икономика в света в края на 80-те години на миналия век, делът на Токио в глобалната пазарна капитализация беше по-голям от този на Wall Street в продължение на четири години.

Разликата достигна своя връх през декември 1988 г., когато делът на Япония в MSCI All Country World достигна исторически връх от 44%, а на САЩ достигна рекордно ниските 29%.

Това беше много отдавна. Сега Съединените щати могат да се похвалят с рекордна разлика спрямо Япония от около 64 процентни пункта, но икономиката на САЩ е над пет пъти по-голяма от тази на Япония.

Икономиката на САЩ обаче не е пет пъти по-голяма от тази на Китай.

Но като лидер в областта на технологиите и изкуствения интелект, с най-големите и най-ликвидни пазари в света, Съединените щати все повече стават неизбежна дестинация за големите инвеститори по света и една от малкото страни, които могат да поемат огромни потоци от средства „комфортно“.

„САЩ трудно могат да бъдат спрени, поне в краткосрочен план“, каза Крис Гризанти, главен капиталов стратег и регионален президент в MAI Capital Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още