IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваните обратни изкупувания се превръщат в нов двигател за пазарите през 2024 г.

Общият размер на обратните изкупувания може да стигне 1 трлн. долара на годишна база, посочва Deutsche Bank

15:02 | 03.02.24 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Възходът при американските акции, извел ги до исторически върхове, се очаква да получи нов мощен двигател през 2024 г.: компаниите правят все повече обратни изкупувания на акции, пише Ройтерс.

Очаква се обратните изкупувания тази година да се увеличат след спад през 2023 г., подхранени от прогнози за по-силна корпоративна печалба, която вероятно ще остави компаниите с излишни средства. Общият размер на обратните изкупувания може да стигне 1 трлн. долара на годишна база, посочва Deutsche Bank.

Прогнозите са компаниите от S&P 500 да увеличат печалбата си с 10% през 2024 г., след ръст от 3% през 2023 г., показват данни на LSEG. Обратните изкупувания, от своя страна, се очаква да се увеличат поне с 4% тази година, посочва Goldman Sachs. Според изчисления на банката те са се свили с 15% през 2023 г.

„Фактът, че сега имаме ръст на печалбата, който очевидно достигна дъното през 2023 г., лихвени проценти, които спаднаха спрямо върховете си, и подобряващи се икономически настроения сигнализират увеличение на обратните изкупувания в бъдеще“, казва Бен Снайдър, фондов стратег в Goldman Sachs.

Вероятно повишение в корпоративното търсене на акции „би трябвало да подкрепи оценките и стойността на акциите“, казва той.

Корпоративните обратни изкупувания могат да помогнат на представянето на пазарите по няколко начина. Намалявайки броя на акциите в обращение, обратните изкупувания правят печалбата и други метрики на акция, често използвани при оценяването на капитала, да изглеждат по-стабилни.

По-голямото корпоративно търсене на акции може да повиши и цените, а компаниите, изкупуващи обратно, когато цените на книжата спадат, позволява на изкупуванията да изградят буфер срещу по-крайна волатилност, посочва Снайдър от Goldman.

По-високата печалба може да позволи на компаниите да харчат за обратни изкупувания дори след разходи за ключови елементи като капиталови разходи и намаляване на дълга, пишат стратезите на Deutsche Bank в скорошен доклад.

„Ако печалбата остане стабилна, обратните изкупувания и съобщенията за такива трябва също да започнат да растат и ще бъдат важен двигател за акциите“, казват стратезите на Deutsche Bank.

Индексът S&P 500 е нагоре с над 2% през 2024 г. и е около рекордния си връх, след като се повиши с 24% миналата година. През последните няколко седмици Wells Fargo заяви, че очаква да изкупи обратно повече акции през 2024 г., отколкото миналата година. Строителната компания Lennar увеличи плана си за изкупуване с до 5 млрд. долара, а компанията от сектора на отбраната Northrop Grumman заяви, че планира обратни изкупувания за поне 2 млрд. долара през 2024 г.

Обратните изкупувания от корпоративните клиенти на Bank of America са над сезонните нива 11 поредни седмици, посочват анализатори на компанията в бележка от по-рано тази седмица.

Сигнали към инвеститорите

Грейс Лий, старши портфолио мениджър в Columbia Threadneedle Investments, казва, че съобщението на отбранителната и космическа компания RTX през октомври, че ще изкупи обратно акции на стойност 10 млрд. долара, въпреки че е изправена пред сериозен проблем с аерокосмическите си двигатели, изпраща „много силен сигнал“, което е помогнало на Лий да я убеди да запази акции. Книжата на RTX са поскъпнали с около 13% през последните три месеца.

Като цяло, обратното изкупуване „наистина означава, че компанията сигнализира на инвеститорите какво мисли за своите акции“, казва Лий. „Трябва да вярваме, че ръководството прави правилното нещо, като прилага обратно изкупуване, вместо да търси други начини да използват капитала си".

Разбира се, обратното изкупуване е един от няколкото фактора, които инвеститорите гледат, докато оценяват посоката на акциите. Охлаждането на инфлацията и устойчивият растеж засилиха аргументите за т.нар. икономическо меко кацане, което разпали апетита на пазарните участници към акции.

Очакванията, че Федералният резерв скоро ще започне да намалява лихвите, също насърчиха инвеститорите, въпреки че председателят Джером Пауъл в сряда каза, че широко очакваното намаление през март е малко вероятно.

В същото време някои инвеститори са по-малко убедени, че корпоративните ръководители ще предприемат обратно изкупуване тази година.

Джейсън Прайд, ръководител на инвестиционната стратегия и изследванията в Glenmede, смята, че комбинацията от рекордно високи цени на акциите, по-скъпи оценки и все още високи лихви може да накара компаниите да се замислят повторно, преди да предприемат обратно изкупуване.

S&P 500 се търгува при съотношение цена/очаквана печалба от 20 пъти, доста над дългосрочната си средна стойност от 15,7 пъти, според LSEG Datastream.

„Финансовата логика би ви подсказала, че 2024 г. е година, в която сте по-малко стимулирани да правите обратно изкупуване, отколкото 2023 г., поради по-високите цени на акциите и по-високите разходи за лихви“, казва Прайд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още