IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари са в добра позиция за постигане на нови рекорди

Като цяло S&P 500 рядко не успява да постигне нов връх, след като вече е достигнал рекордна стойност, коментира анализатор

21:50 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След ралито на капиталовите пазари през четвъртото тримесечие инвеститорите в акции бяха малко притеснени в началото на 2024 г. Индексът S&P 500 обаче отчете рекордна стойност и се очертават и още ръстове, пише за FT, Грейс Питърс, глобален ръководител на инвестиционната стратегия на JPMorgan Private Bank.

Фондовите пазари са в много добра позиция да постигнат още върхове през 2024 г ., посочва Питърс. Това може да се припише на продължаващия икономически растеж и въпреки неговото забавяне, охлаждането на инфлацията и очакваните намаления на лихвите от страна на централните банки.

Има и още няколко причини за очакваните нови рекорди. Сред тях са положителните перспективи пред печалбите на компаниите. Тъй като сезонът на отчетите в САЩ тече в момента, компаниите изглеждат добре позиционирани да увеличат печалбите си в забавяща се (макар и все още устойчива) среда на растеж през 2024 г.

Американските корпорации с голяма капитализация вече са преминали през рецесия на приходите. Девет от 11-те основни сектора в S&P 500 отчитат отрицателен ръст на печалбите за три последователни тримесечия през 2022-2023 г.

Появиха се компании с по-икономична структура на разходите и по-силни баланси. Когато лихвите бяха ниски, компаниите разумно удължиха падежа на дълга си. Днес около 70% от дълга на компаниите от S&P 500 е с фиксирани лихви в сравнение с под 50% през 2007 г.

Повече печалби обикновено се генерират, след като пазарите достигнат нови върхове. Инвестирането на исторически върхове традиционно сигнализира за по-нататъшни печалби. Ето какво се вижда от данните от 1970 г.: средно една година след инвестиране при нов рекорд S&P 500 е нагоре в повече от 70% от времето и със средна възвръщаемост от 12,1 на сто. Тази възвръщаемост е по-висока от общата средна възвръщаемост от 10,5% за една година.

Като цяло S&P 500 рядко не успява да постигне нов връх, след като вече е достигнал рекордна стойност, обобщава Грейс Питърс.

Силни печалби могат да се реализират и в годината след сериозни ралита на пазара. Миналата година S&P 500 осигури 26% обща възвръщаемост. В годините с повишение от над 20%  - 14 случая след 1970 г., като в 11 следващата година се отчита нов ръст, средната възвръщаемост през следващата година е 13,7%.

Разбира се, миналите резултати не са гаранция за бъдещи резултати. Ако обаче съпоставим тази тенденция към затварянето на 2023 г. от 4769 пункта, това поставя S&P 500 на пътя към достигането на 5400 пункта към края на декември, прогнозира Питърс.

Циклите на намаляване на лихвите на Федералния резерв, които съвпадат с меки кацания, обикновено са подходящо време за инвестиране, допълва тя. Ако се върнем към 1970 г., S&P 500 обикновено се покачва с около 16% средно през 12-те месеца след първото понижение на лихвения процент от Фед, ако през периода е избегната рецесия.

Нещо повече, пет от 10-те най-добри години от последните 40 за S&P 500 са настъпили, когато Федералният резерв е намалявал лихвите без рецесия: 1985 (32%), 1989 (32%), 1995 (38%), 1998 (29%), 2019 (31%).

Трябва да се признае обаче, че акциите в момента не са евтини. Оценките на капитала в САЩ се търгуват в горния край на диапазона за претегления на базата на пазарна капитализация S&P 500 през последните 20 години и по-близо до медианата за еквивалентния индекс, където всички съставни части са еднакво претеглени, а не спрямо техния относителен размер.

На пръв поглед Великолепната седморка – технологичните акции с голяма капитализация, които представляват повече от 60 процента от възвръщаемостта на S&P 500 миналата година, изглеждат доста скъпи в сравнение с по-широкия пазар.

Оценките им обаче изглеждат по-малко прекомерни, ако се гледат силните им страни: сериозен ръст на свободния паричен поток (14,5% общ годишен темп на растеж спрямо 7% за останалата част от индекса от 2018 г. насам), превъзходни маржове на печалба (19% срещу 9% за останалата част от индекса) и по-високи очаквания за растеж на печалбите.

Според нея в портфейлите с акции е добре да има комбинация от такива, които предлагат качествен растеж (технологични акции), качествени циклични акции (от сектора на индустрията) и качествени защитни акции (например от сектора на здравеопазването).

Има два основни риска пред прогнозите на компанията: ускоряване на инфлацията заради ескалация на геополитическите конфликти и шок в цените на суровините, както и стабилен растеж на заплатите, както и евентуално отлагане намаляването на лихвите и/или нови повишения. При такъв сценарий и акциите, и облигациите ще се сринат, пише Питърс.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за вземането на информационно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още