IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са вложили рекордни суми в ETF-и за качествени акции и фиксирана доходност

Инвестициите в ETF сектора като цяло през миналата година са най-големите от 2021 г. насам, когато към борсово търгувани фондове се насочиха 1,3 трлн. долара.

16:53 | 17.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите в борсово търгувани фондове (ETF) са вложили рекордни суми в инструменти с фиксирана доходност и качествени акции през миналата година.

Обвързаните с инфлацията облигационни фондове и широкообхватни стокови ETF-и са претърпели рекордни изходящи потоци, тъй като спадащата глобална инфлация смекчава желанието на инвеститорите да хеджират срещу нейния разяждащ ефект върху цените на активите, пише FT.

Като цяло глобалната ETF индустрия регистрира нетен приток на капитал в размер на 965 млрд. долара през миналата година, според данни от BlackRock. През 2022 г. нетните инвестиции в сектора възлизат на 867 млрд. долара.

Инвестициите през миналата година са най-големите от 2021 г. насам, когато в ETF-и бяха вложени 1,3 трлн. долара.

„Интересно е сравнението с 2021 г. въпреки увеличенията на лихвените проценти“, казва Карим Чедид, ръководител на инвестиционната стратегия за подразделението iShares на BlackRock в региона на Европа, Близкия изток и Африка. Затягането на паричната политика обикновено натежава върху акциите и цените на облигациите.

За разлика от 2021 г. и 2022 г., когато капиталовите фондове доминираха, ETF потоците са по-балансирани през миналата година. Фондовете, насочени към акции, са привлекли 640 млрд. долара в сравнение с 1 трлн. долара през 2021 г. ETF-ите, фокусирани върху инструменти с фиксирана доходност, са привлекли рекордните 332 млрд. долара в сравнение с 282 млрд. долара през 2021 г.

Потокът от инвестиции към фондовете, насочени към инструменти с фиксирана доходност, е ограничен от рязкото покачване на апетита за риск през последното тримесечие. Инвестициите в ETF-и за държавни облигации, които доминираха по-рано през миналата година, са се забавили 31,9 млрд. долара през последното тримесечие на 2023 г. – най-ниска стойност от първото тримесечие на 2022 г. насам.

По-рисковите инвестиции в корпоративни облигации се увеличават до 29,1 млрд. долара през тримесечието. Вълнението е особено забележимо що се отнася до високодоходните облигации, които отбелязваха изходящи потоци от около 8 млрд. долара към края на октомври, но след това привлякоха 17,1 млрд. долара до края на 2023 г.

Тод Розенблут, ръководител изследвания в консултантската компания VettaFi, вижда възможност за повече покупки. „Инвеститорите прегърнаха ETF-ите с фиксирана доходност в среда на нарастващи лихви и възвръщаемостта вероятно ще бъде по-добра през 2024 г., ако, както се очаква, Федералният резерв на САЩ започне да намалява лихвените проценти“, казва той.

Ралито през четвъртото тримесечие подсили ETF-ите за акции. Тези с фокус върху американските акции се радват на най-голям приток от инвестиции в историята – 197 млрд. долара през четвъртото тримесечие. От тази сума 97,2 млрд. долара са нетните вложения, осъществени през декември, което е рекордно високо ниво.

По-високорисковите ETF-и на нововъзникващи пазари също отбелязват третия си най-добър месец досега с нетни инвестиции за 22,3 млрд. долара, според данните на BlackRock.

Технологичните ETF-и са привлекли 52,2 млрд. долара, а финансовите – само 3,8 млрд. долара.

По отношение на инвестиционните фактори качеството - акции с висока възвръщаемост на капитала, стабилен ръст на печалбите и нисък ливъридж доминира. Нетните покупки на качествени акции достигат 36 млрд. долара.

В резултат на това iShares MSCI USA Quality Factor ETF е в топ 10 на листнатите в САЩ ETF-и с привлечени 11,1 млрд. долара. Фондът е върнал 30,9% миналата година при 4,6% за индекса S&P 500.

Фондовете, насочени към по-евтини стойностни акции, са натрупали само 5,3 млрд. долара нетни вложения, което е най-ниско ниво от четири години.

ESG ETF-ите са в немилост. Дори в Европа, сърцето на ESG тенденциите, те представляват само 29 на сто от нетните инвестиции в ETF-и през миналата година в сравнение с 61% през 2022 г., според Invesco.

Забавящата се инфлация е фактор за продължаващите трудности на търгуваните на стоковите борси продукти, които са изгубили 15,4 млрд. долара през 2023 г. Това е трета поредна година на изтичане на инвестиции от сектора. По-голямата част от загубите са за златните фондове – 13,5 млрд. долара, което е вторият им най-лош резултат досега.

„Като се има предвид положителното представяне на златото, тази тенденция на недостатъчно разпределение може да се счита за пропусната възможност от ETF инвеститорите“, според Матю Бартолини, ръководител на SPDR Americas Research в State Street Global Advisors.

Чедид сравнява златото със стойностните акции, тъй като и двете привличат пари по време на инфлационни периоди. Той е изненадан от непопулярността на златото, още повече, че цената на благородния метал се повиши с 13% миналата година. „Корелацията се разпадна“, посочва той.

Според Чедид ралито при рисковите активи ще продължи през 2024 г.

Според някои анализатори тази година може да се очаква възход на инвестициите в стойност. Тези акции се справят по-добре в среда на падащи лихвени проценти. Финансите, основните потребителски продукти и енергията са предпочитани в стратегиите за стойност, допълва Розенблут.

Чедид предупреждава обаче, че очакванията за шест намаления на лихвите от Федералния резерв са прекомерни.

Отделно някои акции влизат в 2024 г. с прекомерни оценки, а геополитическите рискове ще се засилят, защото в 76 държави по света ще се проведат избори, вкл. в САЩ през есента и европейските избори през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tartar6985
преди 3 месеца
"Фондът е върнал 30,9% миналата година при 4,6% за индекса S&P 500."Коя година е писана тази статия??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още