IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият възход донесе рекорден приток на капитал за най-големия ETF

Инструментът в размер на 478 млрд. долара е набрал 20,8 млрд. долара в петък

15:15 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Безпрецедентно количество пари се е вляло в най-големия и най-стар борсово търгуван фонд (ETF) миналата седмица на фона на рекордните ръстове на акциите, след като Федералният резерв сигнализира, че догодина може да предстоят лихвени понижения.

Инструментът SPDR S&P 500 ETF (с борсов код SPY) на State Street в размер на 478 млрд. долара е набрал 20,8 млрд. долара в петък, което е най-големият приток на средства, откакто фондът е създаден през 1993 г. По данни на Bloomberg Intelligence това е и най-голямата сума за един ден за който и да е било ETF. За цялата седмица ETF-ът е набрал над 24 млрд. долара, което също е рекорд, показаха данните на Bloomberg.

Паричните потоци на SPDR S&P 500 ETF. Графика: Bloomberg LP Паричните потоци на SPDR S&P 500 ETF. Графика: Bloomberg LP

Рекордът на SPY съвпада с няколко събития, които се знае, че увеличават активността при търговията, коментира Мат Бартолини от State Street Global Advisors. Петък бе последният ден преди влизането в сила на ребалансирането на S&P 500 и Nasdaq 100, което може да доведе до корекции при фондовете, за да са в унисон с новия състав на индексите. Също така опции за приблизително 5 трлн. долара достигнаха падеж същия ден, което като цяло води до затваряне на едни позиции и отваряне на нови.

„Притокът, който наблюдавахме в петък, беше 100% органичен от клиенти и инвеститори, и трейдъри“, коментира Бартолини. „Също така отразява огромното коледно рали, което наблюдаваме през последните няколко дни – така че и търговията по инерция също отива към SPY“, допълва той.

Междувременно тръстът Invesco QQQ Trust Series 1 (с борсов код QQQ), който проследява движението на Nasdaq 100, отчете отлив на средства от 5,2 млрд. долара в петък, което е най-голямата сума за една сесия от 2000 г. насам.

Според Тод Сон, ETF стратег на Strategas, отливът се дължи на инвеститори, които прибират печалба. Индексът Nasdaq 100 е нараснал с 35%, като ръстът се дължи основно на големите технологични акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още