IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите с мегаголяма капитализация са тези, които тласнаха S&P 500 за пръв път над 5000 пункта

Тласъкът дойде и от технологичните гиганти, включително Nvidia

18:00 | 10.02.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

В петък индексът S&P 500 затвори над 5000 пункта за пръв път, а Nasdaq за кратко се търгуваше над 16 000 пункта. Тласъкът дойде от компаниите с мегаголеми капитализации и от технологичните гиганти, включително Nvidia, тъй като инвеститорите залагат на изкуствения интелект и следят внимателно силните финансови отчети, пише Ройтерс.

Nvidia финишира с 3,6% нагоре и удари рекорден връх, след като Ройтерс съобщи, че изгражда ново бизнес подразделение, фокусирано върху проектирането на персонализирани чипове за компани за облачни изчисления и други, включително най-модерни процесори с изкуствен интелект (AI).

Това се случи, след като Wall Street Journal съобщи в четвъртък, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман преговаря с инвеститори, за да набере средства за технологична инициатива, предназначена да повиши капацитета за изграждане на чипове за AI, наред с други неща.

„Историята с изкуствения интелект досега беше изцяло свързана с изграждането на инфраструктура, чипове, центрове за данни“, казва Дейвид Лефковиц, ръководител на американските пазари в UBS Global Wealth Management, добавяйки, че новината „поне подчертава, че има потенциално огромно бъдещо търсене на AI инфраструктура".

Въпреки че според Лефковиц постиженията на S&P и Nasdaq вероятно няма да променят изчисленията на инвеститорите за пазарния риск и перспективите за печалба, той добавя, че „това повишава профила на случващото се на пазара“.

Наред с изключителното представяне на индекса на полупроводниците на Филаделфия, който затвори с ръст от 1,99%, технологично фокусираните пазарни компании, включително Microsoft, Amazon.com и Alphabet, също допринесоха за печалбите на индекса.

Досега около две трети от компаниите в S&P 500 са обявили финансовите си отчети, а данни на LSEG показват, че оценките на Wall Street сега за ръст на печалбата за четвъртото тримесечие от 9% спрямо 4,7% на 1 януари. 81% от компаниите надвиват оценките спрямо 76% средно при предишните четири сезона на отчетите.

„Печалбите са силни досега, над очакванията“, казва Тим Гриски, старши портфолио стратег в Ingalls & Snyder в Ню Йорк. „Имаше новини за допълнителни възможности за растеж за Nvidia, конкретно за облачните изчисления, друга област на растеж освен AI. Това са големите двигатели“.

Dow Jones Industrial Average спадна с 54,64 пункта, или 0,14%, до 38 671,69 пункта, S&P 500 нарасна с 28,70 пункта, или 0,57%, до 5026,61 пункта, а Nasdaq Composite се повиши със 196,95 пункта, или 1,25%, до 15 990,66 пункта в петък.

Положителните отчети и тласъкът от AI оптимизма помогнаха на S&P 500 да достигне 10 рекордни върхове в търговията в рамките на деня от началото на година.

Акциите на Nasdaq в петък приключиха само с 0,4% под рекордния си връх на затваряне от 16 057,44 пункта, регистриран през ноември 2021 г.

За седмицата и трите основни индекса регистрираха своето пето поредно седмично повишение, като S&P добави 1,4%, Nasdaq се повиши с 2,3%, а Dow – с 0,04%.

По-рано данните показаха, че месечните потребителски цени в САЩ са се повишили по-малко от първоначално прогнозираното през декември, но базовата инфлация остава висока – смесена картина, която помрачи очакванията относно момента на намаляване на лихвите от Федералния резерв.

Силните икономически данни и ястребовите коментари от централните банкери през последните дни попариха надеждите, че централната банка ще започне да намалява лихвените проценти през март.

Гриски обаче посочва официалните прогнози на Фед, които все още предполагат намаление на лихвите тази година.

„Пазарът усеща попътния вятър в гърба си от Фед. Изглежда сме достигнали върха на лихвите. Следващият ход ще бъде надолу. Не знаем кога ще стане това. Фед продължава да полива със студена вода тази идея, но прогнозите им казват, че ще започнат да намаляват през втората половина“, добавя той.

Пазарните участници очакват данните за потребителските цени през януари следващата седмица, за да получат повече сигнали кога Фед може да намали разходите по заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още