IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как две инвестиционни банки и хедж фондове се възползват от пазара на уран

Goldman Sachs и Macquarie засилват търговията с физически уран

08:31 | 24.02.24 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Инвестиционните банки Goldman Sachs и Macquarie, както и някои хедж фондове, се опитват да се възползват от оживения пазар на уран, тъй като цените на суровината, използвана за ядрено гориво, растат.

Докато много други инвестиционни банки все още избягват урана, Goldman и Macquarie засилват търговията с физически уран. От Goldman търгуват и с опции върху уран, казват източници от индустрията, запознати със сделките, цитирани от „Ройтерс“.

Търсенето на уран на пазара не може да бъде удовлетворено заради недостиг на предлагане, а това повиши цената до 16-годишен връх.

Няколко хедж фонда също засилват участието си както в акции, така и в физически уран – знак, че металът започва да разширява своята привлекателност за финансовите институции след десетилетие в депресия след ядрената катастрофа във Фукушима.

„Уранът влезе в медийните заглавия и ядрената индустрия като цяло има положителен импулс. Затова и хедж фондовете и други инвеститори в суровини се насочват отново към урановия сектор. Голяма част от активността е фокусирана върху физически фондове, най-лесният начин да се възползвате от цените“, коментира Брам Вандерелст от търговската фирма Curzon Uranium.

Металът привлече вниманието на инвеститорите, след като цените се удвоиха през последната година до 102 долара за паунд (малко над 453 грама – б.прев.) заради решението на Kazatomprom и Cameco – сред водещите производители, да свият производството.

Същевременно ядрената енергетика е в ренесанс, тъй като помага на страните да намалят въглеродните си емисии. Това беше подчертано в изявлението на Групата от седемте най-индустриализирани държави (Г-7) от декември 2023 г. Групата предвижда утрояване на капацитета на ядрената енергия от 2020 до 2050 г.

Goldman Sachs започна да записва опции върху физически уран за хедж фондове, като за първи път се създава дериват за този метал.

„Goldman увеличава видимостта си, увеличават стабилно портфейла си“, казва източник на „Ройтерс“, който е работил с банката, но не е дал подробности за трансакциите.

Goldman до голяма степен се занимава с финансови клиенти като хедж фондове, докато основният фокус на Macquarie е да стимулира търговията и да прави маркетинг на продукцията на миннодобивни компании, според друг източник, който е работил и с двете банки.

Goldman участва в пазара на уран от 2009 г., когато купи Nufcor, базиран в Лондон търговец на ядрено гориво. Пет години по-късно обаче, след аварията в японската ядрена централа Фукушима, заради която цените на урана рязко паднаха, Goldman имаше за цел да се раздели с Nufcor. Банката така и не успя да намери купувач и заяви, че планира да прекрати бизнеса.

Бизнесът все пак никога не е прекратяван и Nufcor е притежавал запаси от уран на стойност 356 млн. долара в края на 2022 г., показват последните регулаторни документи. Това е достатъчно уран за захранване на 17 големи ядрени реактора за една година, според изчисления на „Ройтерс“ и данни на Световната ядрена асоциация.

Купуването на физически уран от инвеститори от публично търгувани фондове и хедж фондове представлява близо 15 млн. паунда концентрат на уранов оксид (U3O8), или около 26% от общо търгуваната суровина на спот пазара през 2023 г., според консултантската компания UxC. Това представлява спад в сравнение с 22-та млн. паунда, закупени от инвеститори през 2022 г., тъй като цените през 2023 г. са по-високи.

U3O8, или т.нар. „жълт кекс“, е фин прах, опакован в стоманени варели, който се произвежда при химическа обработка на уранова руда. Въпреки че най-голямото количество физически уран, държан от инвеститорите, е от фондове, регистрирани на борсата, няколко хедж фонда инвестират в акции на уранодобивни компании и други фирми, свързани с ядрената енергия, от години. Сега те се насочват към физическия уран.

Sachem Cove Partners, инвестиционна стратегия, фокусирана върху уран, с активи под управление за около 250 млн. долара, започна да инвестира в сектора през 2018 г. с акции, като излезе и на пазара на физически уран от миналата година. „Това ни дава поглед върху двата пазара, физическият пазар и пазарите на акции“, коментира Майк Алкин, главен инвестиционен директор на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още