IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на уран предупреди за спад на планираното производство

"Казатомпром" посочва, че недостигът на сярна киселина и забавянето при новите находища създават производствени предизвикателства, които могат да продължат до 2025 г.

14:30 | 13.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

"Казатомпром", най-голямата миннодобивна компания за производство на уран в света, предупреди, че има вероятност да не изпълни производствените си цели през следващите две години, добавяйки още един риск за доставките, докато търсенето на ядрено гориво се възстановява, пише Bloomberg.

Компанията, която се контролира от казахстанското правителство чрез неговия суверенен фонд, заяви в петък, че недостигът на сярна киселина и забавянето на строителството на новоразработени находища създават производствени предизвикателства, които могат да продължат до 2025 г. Компанията ще очертае вероятното въздействие върху производството в актуализация до 1 февруари.

Неуспехът добавя към списъка с предизвикателства при доставките, които помогнаха да катапултират цените на урана до 15-годишни върхове, като миналогодишният преврат в Нигер прекъсна доставките до европейските реактори, а ключовият миньор Cameco Corp. понижи производствените си цели поради предизвикателства в операции в Канада. Много мини бяха затворени, тъй като цените се сринаха след бедствието в АЕЦ „Фукушима“, а сега операторите се надпреварват да ги върнат към работа, тъй като търсенето се възстановява.

Глобалният стремеж към декарбонизация и сътресенията на енергийните пазари в резултат на инвазията на Русия в Украйна помогнаха за възраждането на ядрената индустрия, като правителствата все повече желаят да подпишат нови проекти въпреки надвишаването на разходите и забавянията, които продължават да измъчват сектора.

Акциите на уранодобивните компании поксъпнаха в световен мащаб тази седмица, след като САЩ заявиха, че привличат оферти за увеличаване на вътрешното производство на ядрено гориво, известно като HALEU, в опит да укрепят националната енергийна сигурност. Обединеното кралство също заяви, че ще построи друга широкомащабна атомна електроцентрала, извън текущите проекти на Electricite de France SA, тъй като страната планира най-голямото си разширяване на атомната енергия от 70 години насам.

Великобритания също така ще инвестира до 300 млн. паунда, за да увеличи производството на HALEU, който в момента се произвежда само за търговски цели в Русия.

Войната в Украйна предизвика усилия за облекчаване на зависимостта от руските съоръжения за ядрено обогатяване, които се захранват от мините в Казахстан. Нарастващата взаимозависимост между двете страни предизвика сътресения в "Казатомпром", като продажбата на дял в огромна нова мина на Русия през 2022 г. предизвика отлив на висши мениджъри.

Сделката за част от мината "Буденовское", която се очаква да стане най-големият източник на уран в света, с руския монополист в ядрената енергетика "Росатом", беше сключена в края на 2022 г., споделят източници, запознати с въпроса. Сделката беше прокарана от суверенния фонд на Казахстан против волята на ръководството на "Казатомпром", добавят те.

"Казатомпром" заяви в петък, че се ангажира да изпълни договорните си задължения към съществуващите клиенти през 2024 г. Производствените планове за 2025 г. са обект на „значителни рискове по веригата на доставки“, добави компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Вие специално, сте на *фифи* колкото червило. А българската АЕЦ ще се опита да зареди в V блок касети на Уестингхаус, заедно с руските, ако до края на март АЯР издаде лиценз на американското гориво. VI блок има ще работи с руско гориво до 2033 г. Поредният фойерверк от лъжи и измишльотини на Ташка фон Мюнхаузен. Пише тук като луда, но не чете: *https://investor.bg/a/518-energetika/381409-ayar-si-postavi-srok-do-kraya-na-mart-da-otgovori-za-litsenza-za-gorivoto-na-westinghouse
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
zelka007
преди 3 месеца
хихи ... ние сме на канадски уран , с гориво от Швеция , по хамерикански стандарт ... да му мислят другите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още