IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският доставчик на уран за САЩ отрече да готви спиране на доставките

Мярката би била превантивна, посочват източници

16:33 | 15.12.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската държавна компания за уран Tenex е изпратила предупреждение до американските си потребители, че Кремъл може превантивно да забрани износа на ядрено гориво за САЩ, ако законодателите във Вашингтон приемат текст, забраняващ вноса от 2028 г. За това съобщават хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

Американското подразделение на Tenex е заявило на електрически компании като Constellation Energy, Duke Energy и Dominion Energy да се подготвят за подобна възможност, казва един от източниците, но допълва, че в Кремъл все още не са взели окончателно решение.

От Constellation, Duke и Dominion не са отговорили незабавно на запитване за коментар. Руската държавна ядрена корпорация „Росатом“, собственик на Tenex, отрече да е имало такива предупреждения.

„Tenex напълно отхвърля като неточна информацията относно предполагаемите „предупреждения“ за потенциална „превантивна“ забрана за доставки на обогатен уран за САЩ“, се казва в изявление от пресслужбата на „Росатом“.

Компанията също така подчертава, че нито тя, нито подразделения са отправяли такива предупреждения към чуждестранни потребители. Посочва се още, че тя изпълнява всички свои задължения по договори и ще продължи да го прави.

Евентуална забрана на износа би внесла хаос на пазарите на уран, причинявайки ръст на цените за гориво за ядрени реактори, който би бил труден за асимилиране от по-малките потребители. Засега възможността за налагане на забрана от САЩ остава неясна. Мярка, приета в Камарата на представителите, забраняваща вноса на обогатен руски уран, бе блокирана от бързо приемане в Сената във вторник, въпреки че не е изключено ново разглеждане.

Въздействието на потенциална руска мярка също така зависи и от времето. Законодателството, което е в процес на разглеждане в Конгреса, позволява вноса на руски уран до 2028 г., за да се даде време на клиентите да намерят алтернативни доставки.

Русия осигурява почти една четвърт от обогатения уран, използван за близо 90-те реактора в САЩ, което я прави номер едно доставчик за САЩ за миналата година, показват данни на енергийното министерство на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... ако щеш ме чети ... :))) ... въпросът в момента не е дали ще се прекрати изобщо покупката на уран и обогатяването му в рассийката , а кой ще го обяви . хамериканците като санкции или зануленият като контра санкции ... !! ... само да напомня , че в момента нашите реактори работят в последен горивен цикъл с рассийски уран , следващият ще е канадски ... върви ли работата в пакш / унгарско ?! за един приятел питам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
sssaaa
преди 4 месеца
До: zelka007, Фекалната Зелка голяма теория разви пак. Сашово спрели своят добив за да можели да купуват от Блатните *** за да ги изкарат от блатото. Ти да видиш колко умни тия Янки, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Изобщо не те прочетох - вече ми е байгън от твоите измишльотини. Но е приятна гледката, как си скъсал свиннктера от зор да затрупаш баламатума с торрр, Каквото и да си генерирал, е същата *** като това, което посочих в първия си коментар (#1) под ораторията ти. Сипи си едно скъпарско, за да преглътнеш бялото сладко и се утешавай с паметника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... никаква драма няма ... приключват още едно сътрудничество ... пак ще ти напиша ... изтриват гнъсната 1/8 от икономическата карта на белият свет ... разглобяват всичките връзки с тази ретроградна и изостанала държавица ... всичко ... !! ... знам че не ти се верва , ама това се случва в момента . ще отнеме петилетка предполагам , но силно се надявам да продължи векове !! всичко ще се прекъсне !! студената война ще е бледо копие на това което предстои !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... с бегъл поглед в статистическата информация по години , се виждат обемите на производство в УСАто ... вижда се намаляването на вътрешното производство в рамките на 10г , което се замества с внос . но внос от цял свят , а любимата ти матушка фигурира там с 12% , докато Канада например е 27% ... както е видно зависимостта от уран е напълно преодоляна и то точно за има-няма 6 месеца . напълно са възстрановили производството ... !! ... ужаст копейкопоклоннически !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... смешен политкомисар , натурално прооззт , натъпкан до козирката с пробити опорки !! в УСАто от миналата година си увеличиха десетократно добивът на уран , а и не само там . след като го бяха намалили , за да могат да купуват от рассияните , а искаха да купуват от тях , защото това е игра на доверие ... и това вече се промени на 24 февруари миналата година ... сега изтриват от икономическата карта на белият свет азиатската кооччина ... радост !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 месеца
И по тази тема преди време ни се наложи да четем дисертация от Ташка фон Мюнхаузен, че такъв звер като руски уран за САЩ нямало. Здраво поссрраа балатума тогаз с хихи и фифи в нейн стил, пък както винаги, истината, точно както и нежеланата влага в жилището, си намира начин да избие. Щеше да е добре, ако имахме работа с нормални хора със срам, та да изчезнат, но никс - БОТ-ове и обикновени бооклууцциии тъпчат тук кьорфишеци денонощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още