IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядреният залог на НАСА и американските военни за 500 млн. долара

Супербързите и маневрени ракетни двигатели, захранвани с ядрено гориво, може да се окажат печеливша стратегия в новата ера на космическа надпревара

08:12 | 17.08.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Какво да направи правителствена агенция като американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), ако частни компании като SpaceX получат цялата космическа слава? Едната опция е да увеличат инвестициите във върхови постижения, които обаче може да не се отплатят в продължение на години. Супербързите и маневрени ракетни двигатели, захранвани с ядрено гориво, са такава технология, пише в анализ за Bloomberg колумнистът Адам Минтнър.

Миналия месец НАСА, в партньорство с министерството на отбраната на САЩ, даде на Lockheed Martin Corp. близо 500 млн. долара за създаването и тестването на такъв двигател до 2027 г.

Без това сътрудничество две неща могат да се окажат застрашени – мечтата на НАСА да стъпи в нови краища на Слънчевата система и надмощието на САЩ в Космоса.

Близо век ракетите работят по фундаментално сходен начин: резервоар съхранява гориво, което щом се запали, изстрелва дюза с висока скорост и се създава тяга. Проблемът е, че ако искате да правите нещо с космически апарат, като маневри към Марс например, ще ви трябва много гориво. Тъй като няма бензиностанции в Космоса (все още) ракетата трябва да си носи толкова гориво, колкото операторите очакват, че ще ѝ трябва по време на мисията.

А това може да бъде много: почти половината от масата на 5,5-тонния сателит GOES-U, който НАСА планира да изстреля следващата година, ще е гориво. Миналата година канадската Telesat Corp. обяви, че ще трябва да понесе силен финансов удар заради недостатъчно гориво на ключов комуникационен сателит.

Учените от дълго време осъзнават необходимостта от по-ефективни алтернативи.

През 50-те години те измислиха една експлозивна: използването на малък ядрен реактор, който да загрява ракетно гориво – като течен водород, до много по-високи температури, отколкото могат да бъдат постигнати с химическа ракета. Такъв двигател би бил поне два пъти по-ефективен от традиционна ракета и много по-бърз – отчасти защото двигателите му ще могат да се движат безспирно в продължение на седмици, ускорявайки все по-бързо и по-бързо. Химически двигател просто би изгорил горивото си.

Ядреното термично задвижване (NTP) се проучваше активно от НАСА и други правителствени агенции до началото на 70-те години. Такива ракети не се предполага да са носещи устройства (NTP система не може да набере тяга за напускане на повърхността на Земята); вместо това NTP ракета трябва да бъде носена от обикновена до излизане в Космоса и оттам да оперира сама.

Въпреки че такъв реактор така и не е изстрелян, има много успешни наземни тестове, които показват, че концепцията може да сработи – на Земята. Притеснения за сигурността, особено за това какво, което може да стане, ако такава ракета се разбие на Земята, и политическият натиск сложиха край на програмата.

Но ядреното термично задвижване не бе напълно забравено и през последните години напредъкът в космическите технологии отново го вкараха в дневния ред на цивилни и военни космически служби. 

За НАСА целта е Марс. Агенцията се надява на човешка мисия на Червената планета през 30-те години на този век. Традиционните ракети могат да достигнат Марс за около седем месеца, като мисия с връщане обратно ще продължи две-три години. Ефективна ядрена ракета може да закара астронавти до Червената планета за 45 дни при определен сценарий, позволявайки евентуално по-чести пътувания.

За армията това е състезание срещу Китай и Русия. Като цяло в миналато САЩ бяха до голяма степен без конкуренция в оперирането на разузнавателни сателити и други военни космически апарати. Но през последните години технологиите на Китай и Русия напреднаха и активно действат за неутрализирането на американската космическа преднина чрез заглушители, антисателитни оръжия и други технологии. Армията би искала да премахне сателитите от пътя си, но тези, построени с традиционни технологии, са или прекалено бавни, или ще им свърши горивото, ако бъдат местени твърде често. Тези ограничения няма да са значим фактор с двигатели с ядрено гориво.

Какво тогава спира НАСА? Никой не е тествал ракета с ядрено гориво в Космоса и съществуват някои сериозни въпроси за това как такава би се държала при екстремни условия. Обществеността също така трябва да бъде уверена, че евентуален инцидент при изстрелване например няма да доведе до екологична или здравна катастрофа.

Добрата новина е, че такава ракета е много по-лесно да бъде построена през 2023 г., отколкото последния път, когато САЩ се опитаха. Науката за материалите е напреднала значително, което би трябвало да помогне за проектирането на система, която може да издържи в Космоса и топлината от ядрен реактор. По същия начин съвременната изчислителна мощ ще позволи сложни проекти на реактор да бъдат пуснати на симулации и променени при нужда незабавно.

Всичко това създава условията за новите усилия на федералното правителство. И макар успехът далеч да не е гарантиран, с малко късмет, продължително финансиране и ангажимент от страна на Конгреса партньорството между НАСА и министерството на отбраната ще помогне на САЩ да запазят позициите си в новата ера на космическа надпревара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
До: zelka007 мъска ползва метан... щото може да си го произведеш на марс... това тук е друга бира и за малко по далечно бъдеще ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Твърдо нье Спутник 1 немоа са упраи с каналното ниво на TCP is number 6 ; UDP is number 17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
До: данчонефелнатарубля ... пак те е напънало ... луна25 предава ли би-бип с маяка си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
м/у другото , площадката е почти готова за следващият тест на starship , минаха тестовете на самата площадка , дори палнаха и двигателите ... вероятно скоро ще се пробват пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
преди да го докарат до двигатели с ядрено термично задвижване , ще си решават проблемите с "бензиностанция" в космоса ... spacex работи по такъв проект за презареждане , те смятат , че ракетите за Марс трябва да се зареждат в космоса преди старта , лунният кораб също ще се презарежда за полета до Луната . а на който му е интересна темата , тези се гласят да презареждат сателитите --> https://***.orbitfab.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
До свидания https://***/press/londonskite-yupita-vadyat-ndsv-ot-troynata-koalitsiya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Според него научните сътрудници не са обидени на финансовия министър Симеон Дянков, който заяви, че в БАН работят феодални старци. https://bntnews.bg/bg/a/17807-bojko_borisov_za_bydeshteto_na_ban
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%B7%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Повреждения, наносимые эффектом кавитации (часть насоса) https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още