IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква роля имат НАСА и Boeing в историята с подводницата Titan?

Компанията OceanGate е промотирала проекта си като подкрепен от различни организации. Те обаче отричат активното си участие

14:04 | 24.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Точно преди планираното спускане до „Титаник“ през май Арни Вайсман, главен редактор на Travel Weekly, казва, че се чувствал неспокоен и е споделил опасенията си със Стоктън Ръш, главния изпълнителен директор на компанията за дълбоководен туризъм OceanGate Expeditions.

Ръш казва на Вайсман, че подводницата Titan е построен с въглеродни влакна (карбон), които е получил с отстъпка. Докато пуши кубинска пура, Ръш споделя, че е в реда на нещата, че влакната се ползват, както и че Boeing и НАСА, гиганти в производството на самолети и космически кораби, са участвали в дизайна на Titan, твърди Вайсман, цитиран от Wall Street Journal.

Тази седмица Boeing описва участието си по различен начин, след като Titan изчезна при друго гмуркане до прочутото корабокрушение. В крайна сметка експедицията завърши с трагедия, когато подводницата претърпя имплозия, убила Ръш и четиримата му спътници.

„Boeing не беше партньор по Titan и нито го е проектирала, нито го е изградила“, обяви компанията.

Разговорът между Вайсман и Ръш подчертава част от историята на OceanGate. Частната компания, базирана в Еверет, Вашингтон, гради отношения с добре известни компании и научни институции, докато се опитва да си създаде име в екстремния подводен туризъм.

Тези отношения невинаги достигат до нещо по-сериозно.

Пакт, сключен между OceanGate и Лабораторията по приложна физика към Университета на Вашингтон, е имал за цел да се построи подводница от въглеродни влакна, като става дума за предшественика на Titan. Вместо това се стига до стоманен плавателен съд, създаден от стара подводница от архипелага на Азорските острови, край бреговете на Португалия, твърдят университетът и бившият собственик на подводницата.

Отношенията на OceanGate с НАСА се променят. Първоначално американската космическа агенция е трябвало да помогне за производството на корпуса на Titan, но в крайна сметка само дава консултации чрез видео, твърдят както от компанията, така и от НАСА.

Според Boeing OceanGate и Ръш са преувеличили информацията за партньорството им с компанията.

Говорител на OceanGate е отказал да коментира, когато Wall Street Journal е попитал за тези взаимоотношения, включително описаното от Вайсман. Изданието също така е попитало за вълеродните влакна, ползвани в Titan, както и за развитието на по-ранната подводница, известна като Cyclops. OceanGate обаче не желае да коментира тези теми.

Вайсман е избран да участва в гмуркане до „Титаник“, което е отменено на по-късен етап заради лошото време, а тази седмица той самият писа за преживяванията си тогава.

Ръш „говори за това как е получил въглеродните влакна от Boeing на страхотна цена, защото е изтекъл срокът им на годност за ползване в авиацията“, разказва Вайсман пред WSJ. По думите му именно това го е накарало да се замисли.

„Казах му: Не звучи като добра идея“, коментира Вайсман. „А той каза: Вижте, разработих това с Boeing и НАСА, и с Университета на Вашингтон“.

В изявление Boeing твърди, че „не е открила никакви данни за продажба на композитен материал към OceanGate или нейния главен изпълнителен директор.

Бордът на OceanGate пък включва бивш астронавт от НАСА. През 2020 г. OceanGate обявява, че Центърът за космически полети Маршал на НАСА в Хънствил, Алабама, ще служи като място, където ще бъде завършена разработката и производството на нов корпус. През март миналата година OceanGate сподели, че се е консултирала с инженерите на НАСА по време на разработката и построяването на Titan.

НАСА казва, че нейни инженери са участвали в този процес от разстояние, отчасти заради Covid-19. Агенцията допълва, че не е провеждала тестове, нито е участвала в строежа на Titan. Освен това не е дала одобрението си за проекта.

Алън Стърн, учен, който ръководи историческата мисия на НАСА до Плутон, получи безплатно пътуване с Titan миналото лято. Той каза, че не е учен, разбиращ от материали, но е проверил данните за безопасността на OceanGate и е разговарял с пътниците от предишни гмуркания.

„Ако мислех, че има неща, които ме притесняват, просто щях да кажа, че няма да отида“, коментира Стърн.

Много преди да построи Titan, OceanGate се зае със създаването на нейния предшественик, който не е предвиден за толкова дълбоки гмуркания, но също така е с корпус от въглеродни влакна. Този материал е много по-лек от стоманата или титана и може да бъде произведен така, че да издържа на огромен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Каква роля имат diversity hires в историята с подводницата Titan?https://twitter.com/oceangate/status/1236722117024022529
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още