IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчезналата подводница Titan може да е управлявана с контролер за игри на Logitech

Миналата година компанията OceanGate Expedition разкри, че управлява плавателния съд с въпросното устройство

10:43 | 23.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кадър от спасителната мисия. Снимка: Bloomberg L.P.
Кадър от спасителната мисия. Снимка: Bloomberg L.P.

Потъналата подводница, която се беше насочила към корабокруширалия „Титаник“, може да е била управлявана от безжичен контролер за видеоигри, който се продава онлайн за 49,99 долара, пише Wall Street Journal.

Стоктън Ръш, основател и главен изпълнителен директор на OceanGate Expeditions, която притежава подводницата Titan, през 2022 г. посочва пред CBS News, че плавателният съд е управляван чрез контролер за игри.

„Управляваме цялото нещо с този контролер за игри“, коментира Ръш по време на новинарския сегмент на CBS, държейки нещо, което изглежда като модифициран безжичен геймпад, направен от компанията за компютърна периферия Logitech International.

Не е ясно дали OceanGate Expeditions е използвала контролер на Logitech на борда на Titan, когато е започнала мисията в неделя. Говорител на OceanGate е отказал да коментира. Logitech не е отговорила на запитванията за коментар по въпроса.

Titan загуби контакт с кораба, който го следеше от повърхността, само един час и 45 минути, след като започна спускането си в океана. „Титаник“ се намира на около 13 хил. фута (близо 4000 метра) под океанската повърхност и на около 900 мили  (1450 км) от Кейп Код, Масачузетс.

В четвъртък обаче издирващите съобщиха, че петимата членове на мисията са загинали от „катастрофална имплозия“ в подводницата, пише Bloomberg. 

Бреговата охрана на САЩ е стигнала до това заключение, след като е изследвала отломки от подводницата, открити под водата по-рано вчера. Останките са открити на около 488 метра от носа на „Титаник“.

Спасителите се опитваха да открият подводницата преди кислородът на борда ѝ да свърши – срок, който официално изтече в четвъртък сутринта. На борда на подводницата има петима души, включително Стоктън Ръш.

„Незабавно уведомихме семействата“ на членовете на екипажа, коментира контраадмирал Джон Маугер по време на брифинг в Бостън. „От името на Бреговата охрана на САЩ и цялото обединено командване, поднасям най-дълбоките си съболезнования“.

Контролерът, ползван на Titan, може да е модифициран Logitech F710 с допълнителни джойстикове.

По-ранна версия на плавателните съдове на OceanGate, наречена Cyclops, беше управлявана с контролер за Sony PlayStation 3 според промоционално видео, което OceanGate пусна през 2014 г.

Logitech F710 се появи на пазара през 2010 г. Той е съвместим с компютри, ползващи операционните системи Windows и ChromeOS.

Подобни контролери могат да бъдат адаптирани така, че да управляват други машини, стига контролерът и машината да използват един и същи сигнал, твърди Майкъл Пачтър, управляващ директор на Wedbush Securities.

Игровите контролери често се ползват по други предназначения, отвъд гейминг индустрията, допълва Уил Макиън-Уайт, анализатор в технологичната компания за проучвания Forrester. Американските военни и чуждестранните военни ги ползват за управление на различни превозни средства или за други цели, защото работата с устройствата е силно интуитивна и потребителите до голяма степен са запознати с тях, допълва той. От Пентагона не са отговорили на запитването за коментар.

„Проблемът с ползването на контролер на Logitech тук не е фактът, че е ползван игрови контролер“, смята Макиън-Уайт. „Проблемът е, че са избрали наистина, наистина евтин модел“.

Военните обичайно очакват да има резервна бройка, когато се ползват контролери за игри, посочва още той. По този начин не се стига до ситуации, при които „животът ви зависи само от един гейминг контролер“, категоричен е той.

OceanGate не посочва дали е имало резервни контролери на борда на Titan.

Пачтър посочва, че геймпадът на Logitech се смята за издръжливо устройство, направено от обикновени части.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Моабет да става
преди 10 месеца
Дали е имало резервен контролер и дали е бил евтин модел не е предизвикало загубата на връзка. Проблема е имплозията която няма връзка с контролера, а грешка в конструкцията която не е издържала огромното налягане. Също може да е дефектен компонент който не е открит при проверките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
За диверсити-назначенията ще се преструваме че не са се случили, нали. Не искали да назначават "50 годишни бели мъже", а "вдъхновяващ екип" с млади жени. Нещо като ESG оценките - има квоти за цвят и пол, а какво значи тук някаква си квалификация и опит. Но дъното зове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още