IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какао, уран, солана: Кои бяха печелившите залози на пазарите през 2023 г.?

Годината предложи и някои отлични сделки за трейдърите, които погледнаха към по-езотеричните пазари

14:00 | 29.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите инвеститори прекараха значителна част от 2023 г. в опити да яхнат ралито на фондовите пазари, което малцина очакваха, или да тушират загубите заради срива на пазара на облигации.

Годината предложи и някои отлични сделки за трейдърите, които погледнаха към по-езотеричните пазари, пише Financial Times.

Турски доларови облигации

Облигациите на Турция в щатски долари се покачиха рязко през 2023 г., като отбелязаха най-големи печалби от всички водещи компоненти на индекса на инструментите с фиксирана доходност на развиващите се пазари.

Инвеститорите приветстваха признаците, че страната ще следва по-конвенционален политически курс.

Турският дълг, включен в индекса на глобалните диверсифицирани облигации на JPMorgan EMBI - измерител, широко използван като еталон от мениджърите на фондове в развиващите се пазари, отчита възвръщаемост от около 16% през 2023 г. при 11% за индекса. Това е най-доброто представяне от всички включени в индекса книжа.

Силната възвръщаемост на турския дълг в долари дойде по време на бурна година за активите на страната. Президентът Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран през май и изненада много икономисти и инвеститори, тъй като се отклони от неортодоксалните политики, които доведоха до срив на лирата и изчерпаха валутните резерви на централната банка.

Той назначи Мехмет Шимшек, високо ценен бивш облигационен стратег на Merrill Lynch, за министър на финансите и бившия банкер на Goldman Sachs Хафизе Гайе Еркан за управител на централната банка. Шимшек и Еркан предприеха мерки за възстановяване на валутните резерви на страната и повишиха рязко лихвените проценти в опит да забавят инфлацията.

Остават опасенията обаче дали Ердоган, дългогодишен противник на високите лихвени проценти, ще се придържа към новата стратегия преди ключовите местни избори догодина.

Уранът достигна 15-годишен връх

Поскъпването на урана през 2023 г. се дължи на две дългосрочни икономически тенденции: необходимостта от енергийна сигурност и стремежът към нетна нула.

Войната на Русия в Украйна принуди правителствата по света да преразгледат зависимостта си от вноса на енергоносители. Нарастващият натиск за намаляване на въглеродните емисии в съответствие с международните споразумения поднови вниманието към ядрената енергия като източник на чиста енергия.

Цената на елемента достигна 15-годишен връх през декември от 90 долара за паунд (малко над 453 грама, бел. ред.), според фючърсни данни от CME Group. В началото на годината цената беше 50 долара.

Превратът в Нигер – страната, в която се намират около 5% от световните запаси на уран, предизвика страх за доставките, тъй като намалената наличност на материала отекна на запад.

Сега Yellow Cake, регистрирана в Обединеното кралство инвестиционна компания, която купува и държи уран, предупреждава, че Китай се опитва да играе на пазара, за да отговори на нарастващото си търсене. Зависимостта от Русия, най-големият износител на обогатен уран, необходим на атомните електроцентрали, бие тревога във Вашингтон и на други места.

Солана отново на фокус

Криптовалутата солана, някога рекламирана като бъдещето на дигиталните финанси, се върна към живот тази година, след като колапсът на FTX унищожи повече от 90 процента от нейната стойност.

Един от най-големите поддръжници на солана беше Сам Банкман-Фрид, главен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса. Той я рекламираше като дигитален регистър, който може да обработва хиляди сделки в секунда. Обработката на сделките е технологичното препятствие за много от криптовалутите, включително и биткойн.

Когато FTX се срина, борсата държеше много токени солана. Като се имат предвид и проблемите с надеждността на токена, това доведе до спад на цената от 250 долара до само 13 долара в началото на 2023 г.

Солана обаче поетапно започна да коригира неизправностите си и пред очите на инвеститорите се отдели от Сам Банкман-Фрийд. Тази година криптовалутата поскъпва с 560% до 87 долара.

Амбицията на солана е един ден да се превърне във „визата на системата за цифрови активи“, както я нарекоха от една банка от Wall Street. Криптовалутата е далеч от това. Само 2% от инвеститорите, ангажирани с проекти за децентрализирани финансови мрежи, се включват в проекти, които са изградени на основата на токена.

Hidroelectrica блести в IPO мрака в Европа

Малко инвеститори биха предположили, че румънска водноелектрическа компания ще оглави списъка с най-големите първични публични предлагания (IPO) в Европа през 2023 г.

IPO-то на държавната Hidroelectrica за над 2 млрд. евро в Букурещ през юли – най-голямото в Европа след това на Porsche през септември 2022 г., изпревари германския производител на лекарства Schott Pharma и италианската хазартна група Lottomatica по размер на набраните средства.

Акциите на Hidroelectrica, една от най-големите групи за възобновяема енергия в Европа, оттогава поскъпнаха с над една пета. Това донесе големи печалби на институционалните инвеститори, сред които са M&G Investment Management, Vanguard и Fiera Capital. Самото IPO беше презаписано многократно.

Hidroelectrica отчете ръст на нетната печалба и приходите през третото тримесечие на 2023 г. със, съответно, 42% и 32% на годишна база. Производството на електроенергия скача с 38% до над 14,1 хил. гигаватчаса.

И все пак пазарът на IPO в Европа остава в застой, като апетитът на инвеститорите е ограничен заради нарастващите опасения за забавяне на икономическия растеж. Обещанието за по-големи пулове капитал в САЩ междувременно се оказа твърде привлекателно за производителите на чипове Arm и групата за строителни материали CRH, и двете от които са базирани във Великобритания.

Европа представлява само 5 процента от глобалните приходи от първични публични предлагания през 2023 г. Лидери са Китай и САЩ със, съответно, 54% и 25%, според данни на EY.

Цените на какаото скачат

Фючърсите на какаото достигнаха исторически връх, тъй като екстремното време опустоши насажденията в Западна Африка. Това намали доставките и повиши цените на шоколада за крайните потребители.

Лондонският фючърсен договор за какао на Intercontinental Exchange - глобален бенчмарк, който позволява на търговците да купуват и продават индивидуални поръчки до 1000 тона, сега се търгува на 3570 паунда за метричен тон, което е с 91% повече от началото на годината. В сектора на меките суровини само портокаловият сок е поскъпнал повече през 2023 г.

Анализаторите казват, че по-обилните от обичайното валежи над части от Гана, Нигерия и Кот д'Ивоар, които са ключови за доставките на какао по света, са изострили разпространението на болести по насажденията. Сега търговците се притесняват, че горещото и сухо време, подсилено от Ел Ниньо, може допълнително да ограничи производството в началото на следващата година.

Въпреки това е „трудно да се оправдае мащабът на покачването“ на цените на какаото, казва Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING. „Ако доставките от Западна Африка не се окажат толкова зле, колкото се опасявахме, пазарът е в позиция да претърпи агресивна низходяща корекция“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още