IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато инвеститорите оценяват данните за запасите в САЩ

И двата основни бенчмарка са напът да приключат с ръст трети пореден месец

08:57 | 28.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишиха в четвъртък след две последователни сесии на спад, докато инвеститорите оценят последните данни за запасите от суров петрол и бензин в САЩ и се завръщат към режим на купуване, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент се повишават с 40 цента, или 0,47%, до 85,81 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 45 цента, или 0,55%, до 81,80 долара за барел.

И двата бенчмарка са напът да приключат с ръст трети пореден месец, поскъпвайки с около 4,5% спрямо февруари.

В предишната сесия цените бяха под натиск след неочаквания ръст на запасите от суров петрол и бензин миналата седмица в САЩ, движен от увеличението на вноса на суровината и мудното търсене на бензин, показват данни на Администрацията за енергийна информация.

Повишението в запасите от суров петрол обаче е по-малко от прогнозираното от Американския петролен институт.

„Очакваме запасите в САЩ да се увеличат по-малко от обичайното, отразявайки лекия дефицит на световния пазар на петрол“, коментира Бярне Шийлдроп, главен анализатор по суровините в SEB Research, в бележка.

„Това вероятно ще окаже подкрепа цената на Брента да продължи да се вдига“, добавя той.

Подкрепа на цените предоставят и нивата на използване на рафинериите в САЩ, които се вдигат с 0,9 пр.п. миналата седмица.

Скорошните разочароващи данни за инфлацията потвърждават аргументите Федералният резерв на САЩ да отложи намаляването на краткосрочната си цел за лихвите, каза управител на Фед в сряда, но не изключи възможността те да бъдат понижени по-късно през годината.

„Пазарът се готви за съкращения както от Фед, така и от Европейската централна банка в началото на юни“, казват анализатори на JPMorgan в бележка. По-ниските лихви подкрепят търсенето на петрол.

Инвеститорите ще следят за сигнали от срещата следващата седмица на Съвместната министерска комисия за наблюдение към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на фона на опасенията относно доставките заради геополитическите рискове.

Малко вероятно е ОПЕК+ да направи каквито и да е промени в политиката си за добив на петрол до пълната министерска среща през юни, но всеки признак, че членовете не се придържат към настоящите производствени квоти, ще се разглежда като мечи, казват анализатори от ANZ Research.

„Липсата на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ продължава да поддържа напрежението в Близкия изток високо“, допълват от ANZ.

*Данните са актуални към 8:32 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още