IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„София комерс-Заложни къщи“ започва ликвидация на бизнеса си в Северна Македония

Заради промени в регулациите на небанковите финансови компании дружеството е решило, че оперативните му разходи ще се увеличат значително

10:45 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„София комерс-Заложни къщи“ АД започва процедура по ликвидация на македонския си бизнес.

Дъщерното дружество на компанията „Макком Залози Дооел“ (Скопие) вече е в производство по ликвидация съгласно законодателството на Северна Македония.

Другото дъщерно дружество – „Макком Кеш Дооел“ (Скопие) също ще влезе в процедура по ликвидация скоро, става ясно от съобщение на „София комерс-Заложни къщи“, публикувано на сайта x3news.com.

„Това решение е взето след обстойно проучване на оперативната среда и бъдещите перспективи за развитие в страната и е резултат от настъпилите значителни промени в законодателството, регулиращо небанковите финансови институции в Република Северна Македония“, посочват от публичната компания.

„Тези промени доведоха до увеличаване на регулаторните изисквания и, следователно, до значително повишаване на оперативните разходи. След внимателно извършени финансови анализи и оценки на бъдещите разходи в сравнение с потенциалните приходи ръководството на дружеството стигна до заключението, че продължаването на дейността при тези нови условия се оказва финансово неизгодно“, допълват от компанията.

„София комерс-Заложни къщи“ започна дейност в Северна Македония към края на 2017 – началото на 2018 г.

През миналата година властите в Северна Македония затегнаха изискванията към небанковите финансови компании заради серия от кражби на лични данни, с които са теглени т.нар. бързи кредити, според публикации на македонската преса.

От компаниите се иска да идентифицират клиентите си в специална система, вкл. и при онлайн кандидатстване за кредити. Компаниите трябва също така прозрачно да публикуват всички такси и лихви, които начисляват, както и се налага таван на общата сума за тарифиране.

През 2023 г. в Северна Македония са оперирали 35 небанкови финансови дружества, които са реализирали печалба в размер на 16 млн. евро.

В последната година акциите на „София комерс-Заложни къщи“ поскъпват с 37%, а пазарната капитализация на компанията надвишава 31,6 млн. лева.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още