IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключват първото тримесечие с близо 7% ръст

Това тримесечие е най-доброто за индекса Stoxx 600 в последната година

19:48 | 28.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции приключиха първото тримесечие на годината с почти 7% ръст на фона на данните, че натискът от ръста на потребителските цени отслабва.

В края на сесията общоевропейският индекс Stoxx 600 отчете увеличение от 0,2% до 512,67, което е рекордна стойност и второ поредно тримесечие на ръст. Само за март индексът нараства с 3,7%, а за тримесечието увеличението достига 6,8%.  

Това тримесечие е най-доброто за индекса в последната година, според данни на Lseg, цитирани от CNBC. Този месец е най-силният за акциите от декември 2023 г. насам.

В Германия водещият индекс DAX се повиши с 0,08% до 18 492,49 пункта. Във Франция CAC 40 добави 0,01% до 8205,81 пункта, а във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,26% до 7952,62 пункта.

Пазарите не работят в петък и понеделник заради великденските празници. Повечето пазари в Европа ще отворят във вторник.

Акциите на компаниите, свързани с пътуванията, водеха ръстовете през деня, като приключиха сесията с ръст от 0,95%. Акциите на компаниите за комунални услуги същевременно поевтиняха с 0,5%.

Оценката на JD Sports Fashion скочи с 16% в четвъртък, след като компанията успокои опасенията на инвеститорите относно перспективите пред търговците на дребно.

Що се отнася до икономическите данни, националната статистика на Великобритания потвърждава, че икономиката на Обединеното кралство е изпаднала в рецесия през 2023 г., като се е свила с 0,3% през последното тримесечие.

Междувременно германската статистическа агенция съобщи, че заетостта се е повишила леко през февруари.

Фокусът на пазарите сега остава изцяло върху данните за разходите за лично потребление в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в петък, когато пазарите са затворени. Тези данни ще дадат повече яснота за графика на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти, което потенциално ще зададе тона на политиката и на други централни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още