IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 достигна нов рекорд и отбеляза най-доброто си първо тримесечие от 2019 г.

Март е петият пореден печеливш месец за американските индекси

22:33 | 28.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P 500 се повиши в четвъртък, като затвори на ново рекордно високо ниво и отбеляза най-доброто си първо тримесечие от 2019 г. насам.

Бенчмаркът нарасна с 0,11% до 5254,35 пункта в сесията. Ръстът на индекса за първото тримесечие е 10,2%, което е най-добро представяне от първото тримесечие на 2019 г. насам. Тогава индексът отчете повишение от 13,1%, пише CNBC.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,12%, или 47,29 пункта, и достигна стойност 39 807,37 пункта. За тримесечието индексът нараства с 5,6%, което е най-добро представяне за този период от годината от 2021 г. насам.

Технологичният индекс Nasdaq същевременно спадна с 0,12% до 16 379,46 пункта, но за тримесечието нараства с 9,1%.

Март е петият пореден печеливш месец за американските индекси. На месечна база S&P 500 нараства с 3,1%, Dow – с 2,1%, а Nasdaq – с 1,8%.

Двигател на печалбите през това тримесечие и месец са акциите на Nvidia – пазарният лидер за миналата година. Манията по изкуствения интелект не показва признаци на забавяне и тази година. Акциите на компанията скочиха с 82,5% за тримесечието и се повишиха с 14,2% само през март.

Въпреки че пазарите няма да работят заради почивния Разпети петък, икономическите данни, свързани с личните доходи, потребителските разходи и личните потребителски разходи, ще бъдат публикувани този ден.

Данните от четвъртък показаха, че икономиката на САЩ е нараснала по-бързо от прогнозираното през четвъртото тримесечие на 2023 г., отчасти поради силните потребителски разходи. Според отделен доклад първоначалните молби за безработица показват, че пазарът на труда в САЩ остава стабилен.

„Икономиката е в доста добра форма, потребителят е в доста добра форма и все още харчи, безработицата все още е ниска и икономиката процъфтява... Така че има пари, които ще бъдат изразходвани по различни начини“, казва Джордж Йънг, портфолио мениджър във Villere & Company в Ню Орлиънс, цитиран от Ройтерс.

Що се отнася до отделните сектори, комуникационните услуги, енергетиката и технологиите се представиха най-силно в сесията. Само секторът на имотите затвори със спад.

Акциите на Walgreens Boots поскъпнаха след публикуването на тримесечните печалби на компанията, както и на Estee Lauder, след като BofA Global Research повиши рейтинга на козметичния гигант на „купува“ от „неутрален“.

Цените на петрола се повишиха с повече от 1 долар в четвъртък и вероятно ще отчетат трето поредно месечно повишение. Лекият американски суров петрол добави 1,82 долара, или 2,24%, до 83,17 долара за барел. Контрактите на сорта „Брент“ за май, които изтичат в четвъртък, поскъпнаха с 1,39 долара, или 1,61%, до 87,48 долара за барел.

Американският суров петрол поскъпва с с 6,27% за месеца, а сортът „Брент“ - с 4,62%.

Цените на петрола се покачват поради силно търсене и по-малко предлагане. Morgan Stanley прогнозира дефицит от 400 хил. барела на ден през второто тримесечие и 800 хил. барела на ден през третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още