IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради очакванията за по-затегнато предлагане*

Производствените данни за Китай също подкрепят перспективите за подобряващо се търсене

08:47 | 01.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, продължавайки последните ръстове на фона на очакванията за по-затегнато предлагане от съкращенията на ОПЕК+ и атаките срещу руски рафинерии. В същото време производствените данни за Китай подкрепят перспективите за подобряващо се търсене, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 27 цента, или 0,31%, до 87,27 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 30 цента, или 0,36%, до 83,47 долара за барел.

Двата сорта поскъпнаха съответно с 2,4% и 3,2% миналата седмица.

Очаква се търговските обеми да бъдат слаби в понеделник, тъй като част от пазарите са затворени заради отбелязването на католическия Великден.

И двата показателя завършиха нагоре за трети пореден месец през март, като Брентът се задържа над 85 долара за барел от средата на миналия месец, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници – група, известна като ОПЕК+, обещаха да удължат намаляване на производството до края на юни, което може да свие предлагането на суров петрол през лятото в Северното полукълбо.

Руският вицепремиер Александър Новак каза в петък, че руските петролни компании ще се съсредоточат върху намаляване на добива, а не върху износ през второто тримесечие, за да разпределят равномерно съкращенията на производството с други страни членки на ОПЕК+.

Атаките с дронове от Украйна спряха работата на няколко руски рафинерии, което се очаква да намали износа на гориво от Русия.

„Геополитическите рискове за доставките на суров петрол и изходни суровини засилват стабилните основи на търсенето през второто тримесечие на 2024 г.“, казват анализаторите на Energy Aspects в бележка.

Почти 1 милион барела на ден от руския капацитет за преработка на суров петрол е спрян заради атаките, което засяга износа на петрол с високо съдържание на сяра, обработван в китайски и индийски рафинерии, добавя консултантската компания.

В Европа търсенето на петрол беше по-стабилно от очакваното, нараствайки със 100 хил. барела на ден през февруари, казват анализатори на Goldman Sachs, спрямо прогнозата за свиване с 200 хил. барела на ден през 2024 г.

Стабилното търсене в Европа, забавянето на растежа на доставките в САЩ, съчетано с възможното удължаване на съкращенията на ОПЕК+ до 2024 г., превъзхождат низходящия риск от постоянното намаляване на търсенето в Китай, се казва в бележка.

Производството на суров петрол от Съединените щати, най-големия производител в света, е спаднало с 6% през януари спрямо рекорда през декември след мразовито време, показват данни на Администрацията за енергийна информация в петък.

„Виждаме рисковете за нашата прогноза, че Брент ще достигне средно цена от 83 долара за барел през четвъртото тримесечие на 2024, като умерено изкривени нагоре“, добавят анализаторите.

Подкрепяйки още цените, производствената активност в Китай се разшири за първи път от шест месеца през март, показа официално проучване на фабриките в неделя, подкрепяйки търсенето на петрол от най-големия вносител в света, въпреки че кризата в сектора на имотите продължава да пречи на икономика.

Инвеститорите проучват и икономическите данни на САЩ за сигнали кога Федералният резерв ще намали лихвените проценти тази година, което ще подкрепи световната икономика и търсенето на петрол.

*Данните са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още