IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ докара цената на петрола до нивото, което желае, но ще я задържи ли там?

Отговорът на този въпрос ще даде Азия, която е най-големият вносител на петрол в света

13:45 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Без изненада страните от ОПЕК+ продължиха ограниченията върху добивите и износа на петрол до края на юни, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел. Според него с този ход организацията е постигнала желаната цена на петрола, но въпросът сега е ще успее ли да я задържи на това ниво.

Отговорът ще даде търсенето в Азия - регионът е най-големият вносител на петрол в света, казва анализаторът.

Покупките на петрол в Азия се увеличиха през последните месеци и данни на LSEG показват, че през март в региона са доставени 27,3 млн. барела на ден спрямо 26,6 млн. барела на ден през февруари. Това е най-високото ниво от юни 2023 година насам.

Ръст има в Китай - от 11,1 млн. барела на ден до 11,7 млн. барела на ден, както и в Индия - втория по големина вносител на петрол в света, където вносът расте от 4,5 млн. барела на ден до 5,07 млн. барела.

От реакцията на азиатските страни на цената на петрола ще зависи дали високите нива ще се запазят, или намаленото търсене ще свие и цената. Инвеститорите ще следят именно Китай, чието икономическо възстановяване е в състояние да поддържа високо потреблението на петрол. Традиционно обаче Пекин спира да купува, когато рафинериите преценят, че цената е твърде висока, и започват да преработват своите резерви, а такива страната има натрупани.

Официално ОПЕК няма заложена цел за цената, но някои членове дадоха да се разбере, че биха предпочели 90 долара за барел, отколкото 70 долара.

Петролът на пазара е с 2,2 млн. барела на ден по-малко спрямо миналия юни, пише още анализаторът. Към това трябва да се добавят и още 3,66 млн. барела на ден, съкратени през 2022 година. Така цената на петрола започна да расте в последните месеци и европейският сорт Брент докосна нивото от 90 долара за барел в сряда (3 април), след като на 13 декември се търгуваше за малко над 72 долара за барел.

На търговията влияние оказва не само решението на ОПЕК+, но и конфликтът между Израел и "Хамас" и опасенията, че той ще ескалира след ударите по Сирия преди дни, а също и на фона на очакванията за ръст на търсенето през следващите месеци.

Средната цена на сорта Брент през 2023 година достигна 82,10 долара за барел и търговията над това ниво може да върне обратно инфлационния натиск в икономиката, а политиката на централните банки за разхлабване на монетарната политика - да бъде трудно изпълнима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още