IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа пета поредна губеща сесия

Основните американски борсови индекси са напът да запишат понижения за цялата седмица

23:26 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският широк борсов индекс S&P 500 се понижи за пети пореден ден в четвъртък, регистрирайки най-дългата си серия от загуби от октомври миналата година, предаде CNBC.

S&P 500 изтри 0,22% от стойността си, докато технологичният Nasdaq Composite спадна с 0,52%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,06%, като затвори малко над равнището, на което започна 2024 г.

През всеки един ден от тази седмица S&P 500 успяваше да навлезе на зелена територия в даден момент от търговската сесия, но впоследствие заличаваше ръста преди затварянето.

С тези понижения S&P 500 и Nasdaq отбелязаха пети пореден ден на спад. За S&P 500 това е първата серия от загуби с такава продължителност от края на октомври, точно преди началото на настоящия бичи пазар. Това е и най-дългата серия от загуби за Nasdaq от януари насам.

Основните индекси са напът да запишат понижения за цялата седмица. От началото на седмицата досега S&P 500 е отстъпил с над 2%, а Dow - с 0,6%.

Nasdaq се срина с повече от 3% тази седмица, тъй като технологичните акции изпитват затруднения. По този начин индексът е напът да отбележи четвърти пореден седмичен спад, което би било най-дългата негативна серия от декември 2022 г. насам.

Засега се оформя трудно второ тримесечие на Wall Street, като и трите индекса бележат спад през април. Това отстъпление бе предизвикано отчасти от нарастващите опасения относно пътя на инфлацията и паричната политика на Федералния резерв.

Инвеститорите следят последните съобщения за корпоративните печалби, като се очертава положително начало на сезона на отчетите. По данни на FactSet повече от 12% от компаниите, включени в индекса S&P 500, вече са представили отчети. От тях 73% са надминали очакванията на Wall Street за резултатите си.

Доходността на 2-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до близо 5% в четвъртък след данните за силен производствен сектор в САЩ. Тази по 10-годишните ДЦК нарасна с почти 5 базисни пункта до 4,633%.

Фючърсите на суровия петрол се търгуваха разнопосочно в четвъртък след разпродажбите в началото на седмицата, тъй като трейдърите отхвърлиха опасенията за война между Израел и Иран, която може да наруши доставките на суров петрол. Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate с доставка през май добави 0,05% и достигна цена от 82,73 долара за барел. Брентът с доставка през юни поевтиня с 0,21% до 87,11 долара за барел.

Спот цената на златото, считано за актив убежище, нарасна в четвъртък с 0,9% до 2382,09 долара за тройунция. Миналия петък цената достигна исторически връх от 2431,29 долара. 

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест други, се повиши с 0,2% до 106,16 пункта. От началото на годината досега индексът е нараснал с 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още