IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите са жабата във врящата вода на конфликта между Иран и Израел

Пазарите са склонни да преглътнат геополитическата температура, защото не е достигната точката на кипене, но това може да е самодоволна реакция, според Мохамед ел-Ериан

16:32 | 20.04.24 г.
Снимка: EPA/ATEF SAFADI
Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Експертите по национална сигурност и търговците на финансовите пазари изглежда не са съгласни какво предстои след размяната на атаки между Иран и Израел. Въпросът кой е прав и кой е крив ще има значителни последици не само за вече нестабилния Близък изток, но и за благосъстоянието на световната икономика и стабилността на финансовата система, пише Мохамед ел-Ериан, президент на Куинс Колидж, Кеймбридж, и съветник на Allianz и Gramercy, в коментар за FT.

Понятието „нов Близък изток“ често се появява в характеристиката на лагера за национална сигурност на това, което се случи след атаката на Израел срещу иранското консулство в Сирия в началото на този месец.

По-конкретно, множество граници бяха нарушени и от двете страни. За първи път в историята те се атакуват директно, а не чрез използване на проксита и цели в трети страни. Иран насочи немислимо голям брой ракети и дронове към Израел в отговор на израелската атака в Дамаск, която уби редица ирански висши служители. Израелското отмъщение дойде след изричното предупреждение от външния министър на Иран, че Техеран ще реагира незабавно, ако бъде атакуван директно.

Въпреки всичко това реакцията на пазарите е сравнително кротка и сдържана. Вместо да оценяват пазарните последици от трайна ескалация на геополитическите заплахи и по-сериозен риск от значително по-високи цени на петрола за дълго време, търговците побързаха да изличат първоначалните движения в цените на много активи.

Това включва и петрола, чиято най-чувствителна на събитията международна цена днес е доста под нивото, на което затвори, преди Иран да отвърне на атаката над консулството в Сирия. Цените също не успяха да запазят първоначалното си движение нагоре след последните новини за отговора на Израел.

Този контраст между пазарните и експертните възгледи може да има последствия извън регионалната стабилност. Ситуацията е пряко свързана с четири теми, които Международният валутен фонд (МВФ) определи тази седмица като важни за глобалното икономическо благополучие и финансова стабилност: недостатъчен растеж, бавна инфлация, липса на гъвкавост на политиката и натиск, свързан с по-големи международни различия в икономическите резултати и политиката.

Въпреки че глобалната икономика е в състояние да се справи с преходен удар, тя вече е твърде крехка, за да се справи с голям нов икономически шок, посочва Ел-Ериан.

По-конкретно, по-нататъшна военна ескалация между Иран и Израел би подкопала и без това слабия и крехък глобален растеж, би повишила инфлацията на стоките в момент, когато инфлацията на услугите е все още твърде висока, и би наложила изисквания към фискалните и парични власти, които вече са изразходили инструментите за гъвкавост и имат ограничено оперативно пространство.

Междувременно разпространението на този стагфлационен шок би засилило икономическите и финансови различия, които вече налагат известно напрежение върху глобалния ред.

Първо, два от потенциалните двигатели на глобалния растеж – вече напрегнатите китайска и европейска икономики, ще бъдат засегнати сравнително силно предвид тяхната висока зависимост от внос на енергия.

Второ, инфлацията в САЩ ще се окаже още по-упорита в момент, когато напредъкът в намаляването на ценовия натиск вече е разочароващ тази година. Това действа като по-голямо противодействие на намалението на лихвените проценти от Федералния резерв.

Трето, силният долар ще получи допълнителен тласък и ще подкопае търговията и финансовото посредничество.

И накрая, с влошаване на икономическата и геополитическата ситуация, премията за риск ще се увеличи. Това би довело до по-високи разходи по заеми, отколкото биха били иначе, заключава той.

Подобни съображения придобиват по-голяма спешност, когато вземем предвид това, което не се случи в най-скорошния двубой между Иран и Израел.

Независимо дали е било планирано, или не, никоя от страните не нанесе значителни човешки и физически щети на другата. Освен това Иран не разположи съществено своите регионални пълномощници в нещо, което лесно би могло да се превърне в по-всеобхватна атака срещу Израел.

Междувременно Израел не преследва иранските ядрени обекти в своя отговор. Освен това не се поддаде на натиска от най-близките си съюзници, най-вече САЩ и Обединеното кралство, за по-голяма степен на сдържаност и деескалация.

Всичко това показва значителна промяна в динамиката между тези две държави, смята Мохамед ел-Ериан. Най-важното е, че това се променя от относително стабилното неравновесие, при което всяка страна се въздържаше от директни атаки, до по-непредсказуемото и нестабилно неравновесие, при което са създадени опасни прецеденти и всяка страна има повече причини да ескалира допълнително напрежението.

Когато сравнявам реакцията на пазарите с възгледите на повечето експерти по национална сигурност, изниква асоциацията за жабата във вряща вода, допълва той.

Няма съмнение, че последният кръг от враждебни действия между Иран и Израел премина много граници и трайно повиши геополитическата температура в региона. Пазарите обаче са склонни да преглътнат това, утешавани от факта, че все още не сме достигнали точката на кипене - значителни човешки жертви и физически щети в тези кръгове на отмъщение.

Като се има предвид, че това е регион, който е уязвим към грешки в преценката, недостатъчно разбиране на противниците може да се окаже твърде самодоволна реакция, казва Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още