IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск регионалният конфликт в Близкия изток да се разшири?

Как се променя ситуацията в света след първата директна военна атака на Иран срещу Израел, коментират експерти

13:57 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: EPA/ATEF SAFADI
Снимка: EPA/ATEF SAFADI

В късните часове на 13 април Иран изстреля стотици дронове и ракети (общо повече от 300 въздушни цели) срещу Израел. Няколко часа по-късно съобщи, че това е отговорът на израелската атака срещу дипломатическата им мисия в Дамаск (Сирия), при която загинаха високопоставени военни от Иранския революционна гвардия. Според изявлението атаката е предупреждение за Израел и при нужда може да бъде повторена в още по-голям размер. САЩ и съюзниците им в региона оказаха съществена подкрепа при отразяването на атаката, но президентът Байдън беше категоричен, че помощ за атака към Иран няма да има.

Как се променя ситуацията в света след първата директна военна атака на Иран срещу Израел, коментират експерти и у нас.

Експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов посочи, че Иран е изгубил търпение след атаката на Израел над посолството в Сирия. Освен това той допуска, че няма как тази атака да се е състояла без координация между Иран и Русия. „Големият план е да се изтласка американското влияние от региона", коментира по Bulgaria ON AIR.

Според него конфликтът е започнал много преди удара по посолството в Сирия - а именно с нападението на „Хамас" срещу Израел. По думите му има антиизраелска коалиция в региона, а стратегиите на Иран и „Хамас" си приличат. Той е на мнение, че единият сценарий е Израел да отговори конвенционално, а другият вариант е да отговори асиметрично - с помощта на киберсредства, без да се рискува пълномащабна война и конфликтът да се измести в Газа. Според него началото на конфликта всъщност започва още месеци назад, когато „Хамас" нападна Израел. „Няма как тези геологически процеси да са се задвижили без консултации между иранското правителство и руската федерация, която също следи по много интересен начин какво се случва в региона". 

„Следващите 2-3 дни ще бъдат критични. Съмнявам се, че Израел няма да предприеме конкретен отговор. Байдън на няколко пъти спомена, че няма да участва в атака срещу Иран. Иран може да издържи не повече от месец срещу САЩ и Израел. Русия няма да се намеси на страната на Иран в такъв конфликт. Руските войски напредват в Украйна, Украйна е пред поражение и Путин не иска да губи това предимство", обясни Иванов.

Експертът посочи, че светът преминава в състояние на двуполюсен модел, а Русия иска да има дял в този свят. Всички конфликти са изражение на глобалното противопоставяне и борбата за преразпределение на зоните за влияние, отбеляза Иванов.

Той смята, че няма директна заплаха за националната сигурност на България.

„Целта на Иран беше да демонстрира отговор, който да съхрани авторитета на режима в Техеран, тъй като той приема, че е понесъл имиджови щети след началото на войната с „Хамас“ и поразяването на консулството в Дамаск“, коментира по bTV политологът Мартин Табаков. „Този никакъв успех на иранското настъпателно движение се дължи на изключителния военен хардуер, с който разполага Израел… Целокупното качество на военния хардуер на Израел, заедно със съдействието на Йордания, на САЩ и Великобритания, спомогнаха за неуспеха на нападението“, допълни той.

Откакто Нетаняху е министър-председател, Израел е в постоянна агресия срещу своите съседи и Иран, посочи Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Според него „войната и военните действия крепят този кабинет" и оставането на Нетаняху на власт.

Нас може да ни засегне пряко не толкова войната в Близкия изток, а ангажираността на САЩ все повече и повече в защитата на Израел, отбеляза той.

Керемедчиев е на мнение, че бъдещ отговор на Израел ще доведе до сътресения в международен план. „Тази ситуацията ще се използва от Русия... САЩ явно започват да виждат войната в Украйна като европейски проблем и ще се насочат към Близкия изток за въздържане на Израел. Прехвърляйки горещия въглен на европейците, ситуацията в Украйна може да се влоши. Този конфликт е регионален, но ще въвлече нови играчи и нови горещи точки“, обясни Керемедчиев.

Според арабиста проф. Владимир Чуков няма да има война или сблъсъци между Израел и Иран. Пред Нова телевизия той посочи, че вероятно ще има по-сдържан отговор от страна на Тел Авив. „Вече излязоха параметрите на оръжията на Иран. Търси се логика, така че да се покаже, че не могат да правят каквото си искат, но и да не се предизвика ескалация. Няма обаче да има Трета световна война, нито пък сблъсъци. Иран има сериозно влияние в Близкия изток - хутите, „Хизбула", паравоенните милиции и военните организации", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още