IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран вече се позиционира като значима военна сила и доставчик на оръжие

Тази нощ Техеран извърши комбинирана въздушна атака срещу Израел, изстрелвайки над 330 въздушни цели

09:25 | 14.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Иран вече се позиционира като значима военна сила и доставчик на евтини , но ефективни оръжия, пише The Wall Street Journal. Страната от години осигурява дронове на Русия, изпращани почти ежедневно по цели в Украйна. Ирански дронове удариха и американска база в Йордания, при което загинаха трима американски военни.

По данни на The New York Times сега Иран е изстрелял 185 дрона, 110 балистични ракети "земя - земя" и 36 крилати ракети. Това е първата атака на Техеран към Израел от собствената им територия. Атаката е аналогична на руските нападения над Украйна - удари с дронове, последвани от ракети от различни типове.

По думите на президента на САЩ Джо Байдън 99% от целите  са унищожени от бойната авиация на САЩ в региона с помощта и на Йордан. Има незначителни поражения по военната база "Рамон" в южните части на Израел, потвърдиха и от израелските военни (ЦАХАЛ). Говорителят на армията Даниел Хагари нито един дрон не е влязал на територията на Израел, а събщените щети са причинени от отломки. През 2011 година Израел изгради своя "Железен купол", който отразява въздушни атаки, но е ограничен по отношение на далекобойните ракети.

След като Иран обяви своеобразен отбой, въздушното пространство на Израел отново е отворено и движението по улиците на израелските градове се активизира, сочат снимки в социалните мрежи. Според коментари на Bloomberg атаката е тест за реакцията на САЩ и техните съюзници в региона.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Но каквото и да е развитието на този конфликт, със своите доставки Иран вече съществено променя средствата за асиметрична война, коментират военни анализатори пред WSJ. Те също така дават и големи възможности за паравоенните части и това може да се окаже голямо главоболие за големите военни сили. Цената на един ирански дрон е около 20 хил. долара, сочат анализи на военни консултанти на едно европейско правителство, цитирани от американското издание. Компонентите за тях са широко достъпни - включително и от САЩ и Европа.

Според оценките на зам.-министъра на отбраната на Иран Махди Фарахи в периода между март 2022 година и март 2023 година Техеран е продал оръжия на стойност 1 млрд. долара. По този показател страната вече влиза сред големите военни доставчици. През 2017 година износът на оръжия от Иран беше на стойност 20 млн. долара и беше 33-я по големина в света доставчик, по данни на Стокхолмския международен иниститут за мирни проучвания.

Най-големият доставчик на оръжия е САЩ, които през 2023 година са реализирали износ за рекордните 80,9 млрд. долара.

Но Иран не разчита единствено на дроновете - според анализатори Русия преговаря за покупката на балистични ракети, а също така Техеран доставя и боеприпаси за Москва за войната им в Украйна. Забраната за търговия с оръжия с Иран беше вдигната от ООН през 2023 година.

По-късно днес Джо Байдън ще разговаря със своите колеги от Г-7, за да обсъдят ударите срещу Израел от тази нощ. В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху той вече потвърди, че САЩ няма да подкрепи ответен удар на Израел срещу Иран. В САЩ се опасяват, че "червените линии" в региона са "изтрити" и Израел може да предприеме удари, включително и по обекти на ядреата програма на Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още