IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзките между Русия и Иран са по-дълбоки от военното сътрудничество

САЩ наложиха санкции на иранска корабна компания, която превозва руски петрол

10:55 | 15.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от година Русия разчита на иранските бойни дронове, за да нанася удари по територията на Украйна. Според анализатори Москва и Техеран водят и преговори за доставки на ракети и боеприпаси. Оказва се обаче, че връзките между двете страни са много по-дълбоки от военното сътрудничество и те си помагат да избегнат западните санкции, пише Ройтерс.

В началото на април Министерството на финансите на САЩ наложи мерки срещу иранската корабна компания Oceanlink Maritime заради участието ѝ в преноса на товари за иранската армия. Оказа се обаче, че ограниченията засягат и руски петролни компании - по данни на анализаторите от LSEG заради наложените санкции в открито море са блокирани четири танкера, превозващи руски петрол.

На сайта на финансовото министерство на САЩ са описани няколко петролни танкера на Oceanlink Maritime, които попадат под санкциите. Три от тях са натоварени с руски петролни продукти в периода февруари-март, а четвъртият - в началото на април. Два от тях се намират на котва в близост до Суецкия канал, а един - край Гърция, сочат още данните на LSEG.

На дрифт в Арабско море е танкерът Baxter, който е натоварен в пристанището в Новоросийск (Черно море), но дестинацията му не е обявена.

Санкциите спират работата и на друг танкер - Elsa, който по данни на организацията "Обединени срещу ядрен Иран" от 2021 година е пренесъл повече от 9 млн. барела ирански петрол за Обединените арабски емирства (ОАЕ), Сингапур и Китай.

Според анализатори САЩ рядко санкционират корабни компании от Иран, които преди помагаха на Техеран да избегне санкциите, а сега се свързват и с Русия. Включването на компанията Oceanlink Maritime в списъка със санкциите обаче ще накара повечето пристанища по света да откажат да приемат нейните кораби под страх от вторични санкции. Това означава, че танкерите, на които Русия може да разчита за товари, намаляват все повече и повече.

От Ройтерс отбелязват, че не могат да се свържат с Oceanlink Maritime за коментар на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 седмици
Персите са далновиден народ.Полагат основите на сътрудничество с бъдещата най-голяма по територия ислямска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още