IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел похарчи над 1 млрд. долара, за да спре въздушната атака на Иран

Нито един дрон и ракета не навлязоха във въздушното пространство на Израел, твърдят военните

16:36 | 14.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел е похарчил 4 млрд. - 5 млрд. шекела (1 млрд. - 1,3 млрд. долара), за да спре атаката на Иран в нощта на 13 срещу 14 април, съобщи пред израелското издание YNet бившият началник на щаба на ЦАХАЛ Рам Аминах. Според него самият удар е коствал 10 пъти по-малко на Иран.

Свалянето на една балистична ракета е коствало 3,5 млн. долара и за операцията е използвана основно бойна авиация, разказа още експертът. По данни на израелските военни Иран е използвал 185 бойни дрона Shahed 136 (чиято стойност се оценява на около 20 хил. долара всеки), 110 балистични ракети и 36 крилати ракети. Според изявленията на говорителя на армията нито една от тези цели не е навлязла във въздушното пространство на Израел.

Аминах  е категоричен, че средствата за отбрана трябва да бъдат увеличени, пише още YNet.

По данни на Министерството на финансите бюджетът за отбрана на Израел е 60 млрд. шекела, или около 3% от брутния вътрешен продукт на страната. Увеличаването на тези разходи може да доведе до сериозни отражения за икономиката на страната, предупреждават от институцията.

Според ирански медии, цитирани от ТАСС, Техеран е изстрелял поне осем свръхзвукови ракети по авиобаза "Неватим". Те не са били отразени от "беззащитния Израел", казват още иранците. Израелската армия обаче отбелязва, че военната база функционира нормално, въпреки че потвърждава за минимални щети след ударите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 18
zelka007
преди 1 месец
До: wart ... е как да ги приемат кат военна сила , те не правят нищо с военна техника и тактика ... изсипват едни крепостни по сандали , от трактори с навесчета , и квото стане ... :))) ... това военно ли е според теб ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 24
zelka007
преди 1 месец
До: mr. Yoda ... а в рассийката , като знаят че ще им капичнат неко С300 или С400 , що не клечат и да ги чакат ?! барем да го включат към контакта , да им мигат лапичките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 месец
$ 1 500 000 000, ако трябва да сме приблизително точни. 3-4 държави клечаха да чакат атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
wart
преди 1 месец
Браво на Иран ?---- на удара отговарят с удар и всеки мисли следващият ход ? - Но много добре знае,че ще има и асиметричен удар. Докато наивният глу...пак Путин фъфли, хленчи само на приказки и всеки прави това което си иска и винаги остава Ненаказан ? . Никой не се бои , даже Прибалтийските тигри или лъвове не приемат Русия като военна сила , мислят си ,че тя никога няма да има смелостта да им посегне - каквото и да направя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
bonboniera29
преди 1 месец
Ако искат да ги има ще го направят, както беше по време на 6 дневната война. Глезотиите ще спрат, дано да е временно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още