IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва, след като атаката на Иран над Израел засили търсенето на активи убежища

Цената на метала се покачи с 1,2% до почти рекордно високи стойности при началото на търговията в понеделник

06:00 | 15.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на златото скочи при отварянето на борсите в понеделник, след като безпрецедентната атака на Иран срещу Израел през уикенда стимулира търсенето на активи убежища.

Златото поскъпна с 1,2% до почти рекордно високи стойности, тъй като конфликтът в Близкия изток навлезе в нова опасна фаза, пише Bloomberg. Впоследствие ръстът на цената беше ограничен до около половината от този темп. Иран изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел, въпреки че повечето от тях бяха прихванати и няма данни за жертви.

В петък цената на благородния метал проби границата от 2400 долара за тройунция, но приключи сесията с понижение, тъй като техническите индикатори показаха, че ръстът е бил твърде горещ и инвеститорите ликвидираха позиции. Последните събития в Близкия изток засилиха бягството към считаните за безопасни активи, като опасенията от потенциални ответни мерки от страна на Израел вероятно ще подкрепят благородния метал в краткосрочен план.

Златото поскъпна с почти 20% от средата на февруари насам в силен подем, който изненада много инвеститори. Основни двигатели за този ръст, освен нарастващият геополитически риск в Близкия изток и Украйна, бяха доближаването на Федералния резерв до дългоочакваното понижение на пихвите, големите покупки от страна на централните банки и повишеното търсене сред китайските потребители.

Спот цената на златото се покачи с 0,6% до 2359,10 долара за тройунция към 7:30 ч. в Сингапур, след като миналата седмица се повиши с 0,6%. Спот индексът на Bloomberg за долара се понижи с 0,1%, след като миналата седмица нарасна с 1,3%, което беше най-силният ръст от септември 2022 г. насам. Среброто също поскъпна, цената на платината остана стабилна, а тази на паладия се понижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 седмици
до какво води автоматизираната търговия :):) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 седмици
Повишаването на цената на златото е последица от инфлация. Все още обществеността коментира последици, ала е с мълчание за водещия причинител.База за сегашната инфлация е неползването на необходими знания за устойчива успешна финансова политика.Неизпълнението на задължение за плащане на дълг създава щети. Сега правителството не прилага обща защита срещу щети от дългове. Последиците са неограничавани щети и инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още